БСП дава на съд извънредната сесия, на която ще сменят Гуцанов

Мисия Варна

27-04-2010, 12:46

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Свиканото на 28 април (утре) заседание на общинския съвет е незаконосъобразно.

Това твърдят местните парламентаристи от червената група в нарочна декларация, разпространена днес до варненските медии.

Както е известно извънредната сесия беше насрочена по искане на 25 общински съветници. Според БСП обаче това е станало в грубо нарушение на закона за местното самоуправление и правилника за работа на общинския съвет.

Според червените, председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов не може да бъде сменен, без да е на лице нито една от предвидените в закона предпоставки за това. Тоест арестуваният при акция „Медузите“ Гуцанов не е подавал оставка и не е в трайна невъзможност да изпълнява председателските си задължения. Освен това все още не е отсъствал повече от три месеца, през които системно да не е изпълнявал задълженията си. Също така не е влязъл в сила акт, с който да е установен конфликт на интереси, твърдят социалистите.

От БСП отправят и призив към останалите общински съветници „да проявят разум и да спазят положената клетва и разпоредбите на закона и да не стават участници в неговото потъпкване и поругаване.“

В случай, че утрешното заседание се проведе, червените са категорични, че ще обжалват неговото провеждане и взетите решения пред административния съд. Също така ще сезират и Националното сдружение на общините. Според групата на социалистите, свикването на извънредната сесия е опит за погазване на законността и демокрацията.

Тази вечер варненското ръководство на партията и съветници ще уточнят поведението си за утрешната сесия. Възможно е червените изобщо да не участват в нея, да присъстват, но в качеството си на обикновени граждани и зрители или да напуснат демонстративно залата.