"Банков инспектор" влиза в затвора

Архив Варна

28-04-2010, 11:45

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

2 години и половина затвор ще коства на професионалиста в измамите Николай Нейков поредната му провалена идея.

Той измислил хитър план и създал перфектна организация, за да припечели 15 000 лв. В крайна сметка обаче пак стигнал зад решетките. Пак, защото 45-годишният столичанин вече е осъждан 7 пъти за измами. В гарстрола на Николай край морето имало и съучастник, но днес той не беше изправен пред съда.

Сценката се разиграла на 11-и декември 2007-а година. Варненец изтеглил по предварителна заявка 15 000 лв. от клон на банка ДСК. Николай явно имал предварителна информация, защото театърът бил подготвен предварително. На излизане от банката той настигнал мъжа, показал му бадж със своя снимка, на който пишело, че е служител на банката и какъвто между другото може да си направи всеки. След това много убедително му обяснил, че от касата погрешка са му дали фалшиви пари вместо истински. Затова трябвало веднага да отидат до централния клон на банката и да оправят нещата. Варннецът изобщо не си задал най-логичният въпрос - как може в банка по грешка да му дадат 15 000 фалшиви лева. Напротив, той веднага скочил в първото такси заедно с "инспектора" и поели към "Мария Луиза".  Мъжете влезли в някакъв вход, където ги чакал съучастникът на Николай. Той бил втората важна част от сцнераия. Мъжът обяснил, че отдавна чака "инспектора", за да оправят проблема с фалшивите пари и му предал пакет, който приличал на пачка пари, увита в хартия. Николай казал на двамата да го изчакат малко. След минутки се върнал, дал на съучастника си пакет с "истински" пари и му пожелал лек ден. След тази сценка варненецът дал сам парите си в ръцете на измамника и зачакал той да му върне обратно истински, както станало с другия мъж. След като дълго време "инспекторът" не се появил, варненецът решил да провери какво става. И тук вече всеки може да се сети сам. Естествено в тази сграда изобщо нямало клон на ДСК, както нямало и помен от "инспектора". След жалбата на ужиления измамникът бил спипан лесно, защото бил стар познат на полицията.

Днес Николай призна вината си и поиска делото да бъде гледано по съкратената съдебна процедура. Затова, въпреки че вече 7 пъти е осъждан за измами в цялата страна, Варненският районен съд беше длъжен да му даде присъда под предвидения от закона минимум.