Новият председател: ДПС са видели качества в мен

Мисия Варна

28-04-2010, 16:07

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Изключително кратък на думи и пестелив от към високопарни слова се оказа новоизбраният председател на общинския съвет Николай Апостолов от ГЕРБ.

Поне такова впечатление остави, след като взе думата от трибуната на местния парламент. Кой знае защо, но е факт че Апостолов говори след кмета. Дори за малко не се стигна до комичната ситуация гербаджията изобщо да не може да се изкаже, тъй като председателстващият извънредната сесия Неделчо Михайлов, побърза да закрие заседанието веднага след изказването на Кирил Йорданов. Лидерът на партия „Нашият град“ се измъкна от конфузното положение, като смотолеви нещо от сорта как не бил видял, че Апостолов чака на трибуната.

Вече стигнал до микрофона, новият председател заяви че вота на общинските съветници го задължава много. За него гласуваха всички 39 местни парламентаристи, които участваха в избора на нов председател. Тоест всички без БСП. Пред тях Апостолов подчерта, че вратата остава отворена. „Работим за варненци и нашият град. Всичко останало е приказки. За това запрятаме ръкави и работим.“

На въпрос на ВарнаУтре как ще коментира подкрепата, която получи от общинските съветници от ДПС, Апостолов отговори следното: „Не мога да коментирам решенията на местната група на ДПС. Те са решили, явно виждат качества в мен и са решили да ги подкрепят.“ Иначе, новият председател пак подчерта, че очаква подкрепа от всички, които искат да работят за града.

39-те ще обсъдят персоналните промени в местния парламент

Николай Апостолов не обели нито дума за предстоящи персонални промени в съвета – ще има ли такива или не. А всъщност те са неизбежни, тъй като голяма част от комисиите - помощните органи на местния парламент, са председателствани от хора на БСП. Макар и пестелив от към конкретика, новият шеф на общинския съвет поне каза как ще бъде решен този въпрос. „Това ще го обсъдим с колегите, които ме подкрепиха – 39 човека“, заяви Апостолов. Това означава, че на масата на ГЕРБ ще седнат и  Атака, и ДПС. Припомняме, че гербаджиите много пъти са обвинявали в безпринципност предишното мнозинство около БСП, именно защото в него бяха събрани съветниците от партиите на Ахмед Доган и Волен Сидеров. Нещо, което от чисто политическа гледна точка би трябвало да е невъзможно.

Лидерът на ДПС Янко Станев  пък зави, че въпроса как той и ДПС ще работят от тук нататък има две страни. „Не как аз ще работя, а как биха работили с мен. Аз имам огромен опит и огромни познания, ако се прецени, че съм полезен в нещата, мога да помогна“, посочи  Станев след избора на новия председател. Преди това той беше единственият, който открито от трибуната защити и оцени като изключително висока работата на вече бившия председател Борислав Гуцанов. Това не сториха категорично дори съветниците от БСП, които изпаднаха в цитиране на законови и нормативни точки и алинеи, според които днешната извънредна сесия и свалянето на Гуцанов били противозаконни.