Недоволство срещу Станишев в БСП-Варна

Мисия Варна

29-04-2010, 12:18

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Известни фигури в БСП-Варна знаково са отсъствали от срещата на Сергей Станишев с представители на ръководствата на партията в града и областта.

Причината е недоволство срещу политиката водена от червения лидер. Както националната, така и поведението му в конкретния случай с арестуването на градския председател на партията Борислав Гуцанов, който преди ден беше свален от поста шеф на местния парламент.

Става въпрос за зам.-председателите на градския партиен съвет Аврам Тодоров и Пламен Градинаров. Първият има стара закачка със Станишев и за това не уважи срещата с него. Градинаров пък открито заяви, че бившият премиер е трябвало да си подаде оставката, като лидер на партията, още след загубата на парламентарните избори през миналата година.

Недоволството идва от там, че Станишев и хората около него в партията, които са и депутати в парламента, са отговорни за тежкото състояние, в което сега се намира БСП.

Според клюките във варненската организация на социалистите, двамата доайени се противопоставят на бившия министър на икономиката Петър Димитров и кликата му, които след ареста на Гуцанов напирали да овладеят партията във Варна. От друга страна пък Станишев ще се нуждае от подкрепата на варненската организация, ако се стигне до партиен конгрес за избор на председател на столетницата.

„Тук съм за да подкрепя варненската организация на БСП и да и помогна в този труден момента, а не да търся подкрепа за нещо друго и за себе си. Това е мое задължение като лидер на БСП и варненски депутат“, коментира днес Станишев. Колкото до отсъствието на Тодоров и Градинаров и позицията им, че БСП не може да се бори за власт докато лидер на партията е Станишев, топ социалистът отвърна с думите - „да правят каквото искат“.

Иначе, враждата между Гуцанов и Петър Димитров е отколешна и не е тайна за никой в БСП. Преди изборите миналата година тя стигна до там, че бившият министър заяви открито заяви как двамата имали различия, които “не са на възрастова основа, а по-скоро на ценностна, политическа и генетична”.

Колкото до реакцията на Станишев около ареста на Гуцанов, Пламен Градинаров смята, че червеният лидер е трябвало отдавна открито да заеме позиция и да го подкрепи, а не да идва във Варна чак в деня, когато общинския съвет го свали от председателския пост.    

Шефът на столетницата пък заяви, че е тежко, когато градският председател на партията е не само обвинен, а и задържан в изолация. Според Станишев, това е удар върху социалистите в морската столица. „Очевидни са политически цели, няма да коментирам съдебната страна, правосъдието трябва да се произнесе. Знам, че желанието на Борислав Гуцанов е съда максимално бързо да се произнесе по обвиненията на основата на тези доказателства, ако има такива, които са събрани. Това е честно и справедливо“, заяви социалистът. Според него е ясно чия е изгодата от този арест. „Политическите намерения на ГЕРБ се реализираха вчера – да се овладее общинския съвет и да се създаде предпоставка за служебно спечелване на местните избори догодина. И това го прави министър Цветанов“, подчерта Станишев.

{vsig}VARNA/2010-04-29-Stanishev{/vsig}
Станишев: Дали „Градски транспорт“ не е умишлено воден към фалит
Питайте нашите общински съветници за общинската фирма „Градски транспорт“. Задайте си въпроса в колко общини в страната беше запазен общински градски транспорт. Почти навсякъде е приватизиран. А община Варна реализира силна социална програма чрез това дружество. И си задайте въпроса какво предстои с „Градски транспорт“. През последните месеци се наблюдава сериозно увеличение на задълженията на местния и републиканския бюджет към дружеството. Дали сега не го водят съзнателно към фалит и към нов конкурс, и към реализация на частни интереси в областта на градския транспорт. Задавам този въпрос сега, а вие наблюдавайте какво ще се случи, посъветва Станишев варненските медии.

Както е известно обвиненията на прокуратурата срещу задържания Гуцанов са именно за източване на общинската фирма „Градски транспорт“ чрез сделки за покупка на автобуси.

Не е необходимо Гуцанов да бъде сменен като шеф на БСП в града
Не смятам че е необходимо Борислав Гуцанов да бъде сменен от поста председател на градския съвет на БСП, подчерта Станишев. Според него никой не трябва предварително да отписва Гуцанов от политическия и партиен живот. Включително и хора от БСП. „Очаквам че ще има добро взаимодействие между градския и областния съвет на партията. Както виждате до мен са председателите и на двата органа, защото трябва да си помагат взаимно и мисля че го правят“, каза още Станишев като посочи изпълняващият длъжността председател за Варна Димитър Чутурков и областният шеф на партията Боян Димитров.

Лидерът на червените е сигурен, че БСП-Варна не е на колене и това ще се види на протестния митинг на социалистите на 1 май. Тогава те ще покажат, че имат е своето самочувствие и ще продължи да работи за хората. Станишев посочи още, че в създалата се среда БСП трябва да се държи като остра опозиция безпринципното мнозинство в общинския съвет, което очевидно била сключило сделка зад кулисите, което варненци тепърва ще осъзнаят.