Грандиозен корупционен скандал в снукъра

Архив Варна

03-05-2010, 05:34

Автор:

ЕКАТЕРИН ДОНЧЕВ

Всичко от Автора

Часове преди да стане известен новият Световен шампоин по снукър, все още действащият Джон Хигинс се забърка в невероятен скандал.

Той и мениджърът му Пат Мууни бяха заснети със скрита камера как договарят бъдещи загуби на Хигинс. Разследващи журналисти от News of the World са извикали двамата в Киев и под предлог, че са местни бизнесмени,  предлагат на играча да загуби точно определени фреймове от Световните серии срещу непретенциозни играчи. За това Хигинс трябва да получи сумата от 300 000. Във видеото не се говори дали става въпрос за евро или паунди, но като се има предвид, че в световния снукър всички суми се изплащат в британската валута, то най-вероятно става въпрос за второто. Джон и Пат не се колебаят по повод офертата, а наблягат на въпроса как ще се легализират парите пред Кралицата. След като се договорят да се оформи спонсорски договор от името на украинска компания, страните си стискат ръцете.

Реакцията е мигновенна. Световната професионална билярд и снукър организация (WPBSA) веднага спря правата на Хигинс за всички турнири за неопределено време, а Мууни, който е в ръководството на WPBSA, е отстранен без право на помилване.