Цветанов заинтригуван от асфалтирането на варненските дупки

Мисия Варна

03-05-2010, 15:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Анализът за нарушенията по договорите между община Варна и фирмите, които асфалтират улиците в града е успял да заинтригува вътрешния министър Цветан Цветанов.

Припомняме, че до МВР-шефа беше изпратен сигнал от Кирил Георгиев и Валентин Стоянов, които бяха сред протестиращите срещу общината заради дупките. Вътрешният министър е получил документите преди десетина дни. Утре двамата варненци пък са поканени на разговор в икономическа полиция във Варна, именно заради уточнения около подадения сигнал за нередности в договорите, съобщи за ВарнаУтре Кирил Георгиев.

Припомняме, че преди да изпратят документите на Цветанов, протестаджиите обявиха, че са открили нарушения около асфалтирането, които може да пратят в затвора представители на  кметската администрация. Според Георгиев, условията в договорите на общината с фирмите  „Инжстрой”, „Хидрострой” и „ Пътища и мостове” са некоректни спрямо данъкоплатците. Това било установено от проверка на независими технически експерти.

Община Варна е сключила три договора за период от три години с въпросните фирми. Те са подписани на база на решение от декември 2008 година, което обаче било неоткриваемо. Според Георгиев и сподвижниците му са открити нередности по редица точки от договорите. Такова е например доказването на цените на асфалтовите смеси със заповед на ръководителя на фирмата. Приложените анализи към договорите не са коректни, защото не се знае за какъв вид работа се отнасят, коментира Георгиев. По този начин общината се отказвала от правото си на инвеститорски контрол, като дава право на фирмите сами да определят цените на асфалтовите смеси.

Според авторите на сигнала до вътрешния министър, контрактите на община Варна с фирмите пътищари съдържат откровени пропуски и слаби места, които са в ущърб на  общината и респективно на варненските данъкоплатци.

Припомняме, че в началото на март прокуратурата във Варна обяви, че започва проверки по асфалтирането на улиците и договорите на фирмите, които изпълняват тази дейност.  Резултатите от проверката, която е част от акция, обхваща цялата страна, трябва да бъдат готови до 10 май.