Полицията пита защо пътищарите взимат 30% аванс

Мисия Варна

04-05-2010, 09:59

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Икономическа полиция във Варна проучва клауза в договорите на общината с фирмите, които асфалтират улиците, според която пътищарите всяка година получават 30 % инвеститорски аванс от бюджета на града.

Този процент е базиран на цялата работа, която фирмите трябва да свършат в рамките на годината. Това съобщи за ВарнаУтре студентът Кирил Георгиев, който беше в челните редици на протестите срещу общината заради уличните дупки. Припомняме, че той и негови съмишленици преди десетина дни изпратиха на вътрешния министър Цветан Цветанов копия от договорите между общината и фирмите, отговарящи за уличните ремонти, придружени с анализ за нарушенията по тях, които ощетяват общинския бюджет. На база на този сигнал до МВР-шефа, днес Георгиев и Валентин Стоянов бяха поканени на разговор в икономическа полиция.

По думите на Георгиев, преди пътищарите да изпълнят дадена дейност по уличните ремонти тя трябва да им бъде възложена със специално писмо. Тоест няма как предварително – в началото на годината, да се знае какъв обем работа и на каква стойност ще свършат фирмите, за да се определи сумата на 30-процентовия аванс. Според студента това е едно от най-фрапиращите нарушения в договорите.

Иначе казано, тази клауза навежда на мисълта, че бюджетът се напасва според нуждите на фирмите, което би означавало че има неофициална договорка между тях и общината какви суми трябва да получат от уличните ремонти.

В подкрепа на тази теза Георгиев посочи, че всяка година се харчат пари за изкърпване на дупка, но те вместо да намаляват се увеличават. Той има и съмнение, че,  ако дадена дупка се отвори отново преди да изтече гаранционният й срок, възлагателното писмо за нейното запълване се бави нарочно до изтичането на гаранцията, за да бъде платено за нов кърпеж.

Студентът и съмишлениците му са убедени, че договорите за асфалтиране са сключени в полза на фирмите, вместо да защитават обществения интерес.

Дупки с площ 57 хиляди квадрата са изкърпени до момента

57 хиляди квадратни метра е общата площ на вече асфалтираните дупки по варненските улици, съобщи междувременно кметът Кирил Йорданов. И припомни, че на фирмите бяха възложени общо 63 хиляди квадрата за изкърпване. Към това число трябва да се прибавят и 7-те хиляди кв.м., които бяха изкърпени със студена смес през февруари.

Асфалтират част от „Ат. Москов“ по новата технология „Атлас“

Част от ул. „Атанас Москов“ ще бъде изцяло преасфалтирана по новата технология „Атлас“, съобщи още кметът. Става въпрос за отсечката между ул. „К. Фичето“ и голямото кръгово кръстовище, което бе направено преди няколко години. Кирил Йорданов припомни и как работи новата технология – настилката ще бъде изцяло изровена без да се изхвърля, преработена на място със специални смеси и отново положена. След това ще бъдат взети проби за изследване и после ще може да се каже колко качествена е новата технология за асфалтиране и колко по-евтино излиза.