Близките на българите от "Сейнт Джеймс парк" ликуват през сълзи

Архив Варна

14-05-2010, 07:52

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Докато не видя и не пипна мъжа си, няма да се почувствам истински щастлива, сподели за ВарнаУтре съпругата на готвача на освободения от пиратски плен химикаловоз Ваня Тенева.

Тази сутрин тя и всички останали семейства на  петимата българи на борда на плаващия под британски флаг кораб са били официално уведомени от представител на оператора "Зодиак" за щастливата развръзка. Много съм развълнувана, вече споделих новината с цялото си семейство, със свекърва ми, с родителите ми, дори с брат ми, който също е на плаване в момента, каза Ваня Тенева. Все още няма информация кога освободеният кораб ще стигне до пристанище и измъченият след 5 месеца пиратски плен екипаж ще може да се прибере. Ще мине време, докато си съберем мислите, засега нямам думи да опиша чувствата си, призна Тенева. Тя се е чула с роднините на всички българи на борда на химикаловоза, както и с майката на българския капитан на другия кораб на "Зодиак" в плен - автомобиловоза "Ейшън Глори". Всички се надяват освоодените морбяци да стигнат живи и здрави у дома, а скоро да последва и хепи енд за останалите българи на похитените кораби.

Едва ли групата ни във "Фейсбук" е допринесла конкретно за освобождаването, но определено имаше необходимост от повече гласност, по едно време никой освен близките дори не си спомняше, че има 13 българи в плен, коментира Ваня Тенева. Тя е сред администраторите на "Искаме свобода за българските моряци в Сомалия" - групата, която за кратко време събра над 2500 членове в социалната мрежа.

Засега никой от роднините не се е чул с моряците от "Сейнт Джеймс парк". Химикаловозът бе освободен след плащане на откуп и в момента плава, съпровождан от военен кораб от силите на ЕС в района на Сомалия. По неофициална информация танкерът се движи в посока Оман. Освен петимата българи екипажът му включва трима руснаци, по трима граждани на Филипините и Турция,по двама на Украйна и Румъния, един грузинец и един поляк. Капитанът е гражданин на Русия.

В плен все още е друг кораб на "Зодиак" с българи на борда - автомобиловозът "Ейшън Глори", пленен дни след "Сейнт Джеймс парк". Сънародниците ни там са 8, според сайта на британската компания "Зодиак" преговорите продължават, а запазването на живота на моряците е от първостепенна важност.

Все още няма вести за претенциите на пиратите, които на 11 май плениха българския танкер "Панега" с 15 души екипаж. Корабът бе похитен на път за Пакистан, където трябвало да бъде нарязан за скрап. Той е първият плавателен съд на БМФ, отвлечен от сомалийски пирати.