НАП събра 10 400 лв. от неплатени глоби на КАТ

Архив Варна

14-05-2010, 08:44

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

10 400 лева неплатени навреме глоби от наказателни постановления на КАТ са платени от началото на година.

213 били потърсени от публични изпълнители от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите Варна за това, че са пропуснали да си платят глобите. Само 27 от длъжниците не били открити, техните глоби са в размер на 2 681.

Инспекторите по приходите събират от началото на тази година както просрочени задължения от данъци и осигуровки, така и неплатените глоби от КАТ, санкциите на регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве и др. Ако длъжниците не платят доброволно в установения от закона срок, данъчните инспектори могат не само да запорират движимо и недвижимо имущество, но и да го продадат на търг.

От началото на годината всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за платени данъци и осигуровки, се проверява дали не дължи и някаква глоба. Документът се издава, след като всички глоби са изплатени.

В момента в България удостоверения за платени данъци се изискват при над 50 различни повода – например при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи или разрешения и много други.

Над 12 000 удостоверения  за наличие или липса на задължения са издадени от началото на 2010 година от ТД на НАП Варна.

Нововъведение в практиката на НАП по събиране на глоби е прихващането им от суми по възстановяване. Това означава, че ако гражданин има неплатена глоба, с нея ще бъде намалена сумата за възстановяване – например при връщане на надвнесен данък или когато се ползват различни данъчни облекчения.