Варненските вестници в петък

Архив Варна

14-05-2010, 07:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Уволнена от работа опита да се самоубие”, информира уводното заглавие на „Позвънете”. 34-годишна варненка се опитала да сложи край на живота си, след като разбрала, че остава без работа. Младата жена работела в ресторант и явно не е очаквала, че в началото на новия туристически сезон, ще я сполети подобна участ. Вероятно финансовите затруднения в тежката за цялата страна година на криза са й дошли в повече. Спасителен вариант за изход от създалата се ситуация тя открила в самоубийството. За целта посегнала към прекомерна доза лекарства, но била откарана навреме в Клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна. Първоначално младата жена не искала да остава в здравното заведение, но впоследствие склонила. „Опасност за живота на пациента имаше, но това състояние вече отмина, в момента е по-добре”, каза началникът на клиниката доц. д-р Снежа Златева.

„Доктори оцеляват с 16 лева на ден”
, заради министерска резачка за „Бърза помощ”, съобщава уводното заглавие на „Народно дело”. С какво ще си храним децата, ако ни намалят заплатите, тюхкат се младите лекари. Хвърляме белите престилки и отиваме да берем краставици, заканват се медиците. Младите лекари, които сега постъпват на работа в „Бърза помощ” ще получават точно 477 лева. Това ще стане факт, ако министерското решение за орязване на доходите в бюджетната сфера бъде прието. В „Бърза помощ” е пристигнало писмо от здравното министерство, от което става ясно, че или трябва да се съкрати с 10 на сто персонала или да се намалят с 10 % заплатите.

„Стоичков на път да стане почетен консул в Барселона”, информира уводното заглавие на местното издание на ВАЦ „Твоят ден”. Рокадата се очаква в рамките на 2010 година, когато действащият почетен консул на страната ни в каталунската столица Адела Клементе де Педрет окръгля 10 години на представителната позиция. Стоичков вече е дал съгласието си пред българската диаспора в Барселона да поеме отговорностите на почетен консул, ако бъде задействана процедурата по смяната. Модерният ляв разчита на сериозно рамо от Черноморските общини в България. През 2008 г. Стоичков, в качеството си на президент на Българо-каталунската асоциация „Св. Георги”, подписа договор за партньорство, бизнес сътрудничество и културен обмен с председателя на Асоциацията на българските черноморски общини - кмета на Аксаково Атанас Стоилов.

„Пометоха зид на паметник на културата”, заради скандалния строеж на ул. „Цар Асен” №1, съобщава уводното заглавие на „Черно море”. При изкопните работи за нов градеж рухнала масивна ограда под прозорците на френското училище „Шарл Перо”, в мазето на читалище „Народни будители” пък рукна вода. Дебелият зид се сгромолясал, след като основите му били подкопани от строителни работници, ангажирани с градежа на блокчето, което ще изникне на мястото на бившия паметник на културата на ул. „Цар Асен” №1.