ДПС ориентация на циганската интеграция

Без цензура

14-05-2010, 10:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бих изпитал шовинистична гордост, ако ревизията на циганската интеграция започне от Варна. Нещо като лична сбъдната мечта за операция „Неправителствени паразити”. Която най-накрая да въведе български държавен стандарт и по него да изчисляваме доколко махалата се е приобщила към електромера с пломба. Иначе процесът на интеграция ще продължава да е също толкова неясен, колкото и механизмът за формиране на политическо мнение в гетото.

От аспаруховската „Розова долина”, през Максуда и Владиславово, чак до Каменар – това e градската дъга на циганския фундаментализъм. Това е географията на изборните секции, в които ДПС не просто печели най-много гласове. А в които буквално унижава конкуренцията, докато общинският председател на партията Янко Станев и съпругата му управляват фондация за циганска интеграция. Ако искате, можем да се направим на случайно попаднали в града хора и да го обясним със случайността. Или с гласуването по циганска съвест, която не подлежи на комерсиализация. Ако искате обаче, можем да разгледаме протоколите от последните избори. В тях има резултати между ДПС и втория в класирането като 505:13, 557:6 и 744:7.

За разгрома на етническия либерализъм даже либералната социологическа мисъл на Андрей Райчев трудно ще намери рационално обяснение. Колкото и той да върти ръцете си като излитащ хеликоптер, колкото и слюнка да изхвърли при образуването на сложни съставни изречения. Софийските социолози могат да се държат като случайно попаднали под варненската ДПС дъга. Но вие живеете в този град и чудесно знаете каква е политическата култура на местните цигани. Знаете и каква е цялата им обществена култура. Не знаете само от какво точно се интересуват те като електорат. Ако трябва да напишете предизборна програма за гетото, ще ви е трудно да го впечатлите с приоритети дори от първа европейска необходимост – например течаща вода и  няколко метра повече канализация. Всъщност въобще е безсмислено да пишете каквото и да е, защото няма да има кой да го прочете.

Който иска да спори за махленския интелект под дъгата, нека пак да прочете протоколите от изборните секции. Спомняте си, че на последните парламентарни избори се гласуваше с две отделни бюлетини – за листи и за мажоритарни кандидати. ДПС нямаше издигнат мажоритарен кандидат във Варна и отбелязването на партийния номер в бюлетината за него я превръщаше в невалидна. Така в циганските секции между действителните и недействителните гласове се получиха съотношения като 598:72 и 782:114. В същите секции при гласуването за листи съотношенията бяха 598:577 и 782:760. Трябва да става въпрос за електорат, който е бойкотирал прохождащата мажоритарна система. Или за електорат, който е бойкотирал образователната система. И за да не стават грешки, е отбелязал един и същ номер и в двете бюлетини. Толкова грандиозна неандерталщина на гласоподавателите е чудесен довод за нуждата им от интеграция. Но за нея трябва да има български държавен стандарт. Трябва да има ясна дефиниция за краен резултат, който да получим срещу изхарчените пари.

Бюджетът за един ученик в основното образование е 1260 лева. По думите на съпругата на Янко Станев (пред вестник „Капитал”) годишната издръжка на едно циганче в управлявания от нея Център за социална рехабилитация и адаптация на деца от ромски произход е 2300 лева. Това са двойно повече пари и би трябвало да има двойно по-големи очаквания към рехабилитираните и адаптираните циганчета – че от тях ще произлязат полиглоти или олимпийски надежди. Иначе се получава така, че докато по-мургавите деца се интегрират – по-белите се дискриминират и се превръщат във финансови жертви.   

Крайно време е ревизорите да влязат във всички фондации и организации, които се наричат неправителствени, но преживяват с усвояването на правителствени или общински пари. Които се държат като сестри на милосърдието и могат да те уморят с безполезни клишета, ако ги попиташ какво точно работят и защо струва толкова скъпо. Както и защо във великите им абстрактни проекти не пише нищо за нещо толкова конкретно като въшката и за борбата с нея. Понеже няма родител, който ще прати детето си в смесена паралелка, ако то всеки ден се връща с пълна кошница. Приобщаването на гетото към XXI век трябва да започне точно от въшката, иначе ще продължи да изглежда фалшиво като благотворителен кич. Като миска, която през деня спасява човечеството, а вечер й плащат в евро, за я чукат отзад. По същия лицемерен начин се дават едни пари за интеграция, а всъщност използват за политическа ориентация.