Спряха 12 тира със заразени домати от Гърция

Новините

14-05-2010, 11:14

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

12 тира с домати, заразени с миниращ молец, са спрени на ГКПП Кулата преди да влязат в България, съобщиха от Националната служба за растителна защита.

Два от камионите са се върнали обратно в Гърция, а товарът от останалите 10 бил пресортиран, като заразените зеленчуци са унищожени чрез третиране и заравяне в почвата.

„В момента на всички наши гранични пунктове с Република Гърция съм разпоредил сформирането на работни екипи, които да предприемат необходимите мерки за предотвратяване разпространението на заразата. Въпреки това от гръцка страна през ГКПП Кулата продължават да пристигат партиди със заразени домати, което усложнява ситуацията в значителна степен”. Това е написал в специално писмо министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов до гръцкия си колега Катерина Бацели. Той се обръща с молба към нея за съдействие по този спешен въпрос, който касае и двете ни страни с оглед своевременното ограничаване на заразата.

Министър найденов твърди, че Националната служба за растителна защита ще продължи да извършва проверки по граничните райони още 1 месец. В акцията ще бъдат включени и граничните пунктове на Капитан Петко Войвода и Илинден.