7 неща, които трябва да спрете да правите във Facebook

Архив Варна

14-05-2010, 11:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Социалната мрежа крие много рискове, за които едва ли сте се замисляли.

Да използате слаба парола

Избягвайте прости имена, или думи, които може да намерите в речника, дори и с цифри, прикачени в края. Вместо това смесете главни и малки букви, цифри и символи. Паролата ви трябва да има поне 8 символа. Добър вариант е да сложите цифри по средата на думата, например, вместо паролата "bulgaria", използвайте "buLg54ariA".

Да слагате пълната си рождена дата в профила си

Така ставате идеална мишена за злоупотреби с вашата идентичност, което означава и с вашите банови сметки.

Да давате достъп на всеки до профила си

Можете да ограничите достъпа до почти всичко в акаунта си. Има опция за достъпност само на ваши приятели, на приятели на ваши приятели, или дори само и единствено за вас. Ограничете достъпа до снимки, рождена дата, членове на семейството, религиозни и политически разбирания. Имате опция да позволите само на определени хора да виждат някои снимки, или да блокирате други да имат достъп до тях. Обмислете намаляване на информацията за връзка с вас, като телефонен номер и адрес, така, или иначе едва ли бихте искали някой непознат да се добере до тези данни, защо сами ги предоставяте.

Да слагате снимки и информация за децата си

Не слагайте разголени снимки на децата си, не отбелязвайте имената и възрастта им. Ако все пак държите да го направите, поне заключете албумите само за най-близките си приятели. Никой не би искал снимки на детето му да попаднат в ръцете на хора, които могат да злоупотребят с тях.

Да слагате в статуса си информация, кога няма да сте си у дома

Това е все едно да сложите табела "никой не си е вкъщи" на вратата. Изчакайте, докато се приберете, за да започнете да разказвате на приятелите си, колко добре сте си изкарали на почивката.

Да позволявате на деца да използват социалната мрежа, без наблюдение

Фейсбук е наложил ограничение, да не може да се регистрират деца, под 13-годишна възраст. Разбира се всеки може да излъже за възрастта си, при създаване на профил. Децата могат да издадат прекалено много информация за семейството. Например, ако всеки ден по едно и също време едно дете пише "Мама се прибира, трябва да измия чиниите", това може да е информация, от която да се възползват недоброжелатели - кога детето е само у дома. Децата са много доверчиви и наивни и интернет крие много рискове за тях.

Да ставате приятели с шефовете си

Дори да са много приятни и разбрани хора, винаги прекалено личната информация трябва да стои вън от офиса. Едва ли някой иска да бъде "приятно" изненадан в понеделник, че шефът му е видял купонджийските снимки от лудия уикенд на морето, на които някой приятел ви е отбелязал. Ако все пак вече сте приятели, просто ограничете достъпа до снимките, на които ви отбелязват приятели, или заключвайте албумите си специално за достъп до колегите.