Американците "заразиха" афганистанския опиум

Новините

16-05-2010, 10:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Мистериозна гъбична зараза, създадена в американски лаборатории, порази опиумния мак в Афганистан.

Повече от половината насаждения вече са унищожени. Чисто пазарната реакция е, че в Афганистан цената на опиума вече е скочила с около 50 процента, съобщи БНТ.

Изкореняване на маковите насаждения, пръскане с хербициди. Това са само някои от тактиките, които прилагаха през последните години американските войници, за да ограничат производството на опиум в Афганистан. "Борбата" им не даде резултати. Но, както изглежда,този път заразата ще свърши работа. Огромни макови полета вече са поразени от унищожителни гъбички.

Според прогнозите на ООН, заради болестта се очаква добивът да намалее с около 75 процента. А това със сигурност ще засегне доходите на талибаните. Макар че имат големи запаси от наркотика от предишни години, те превантивно са започнали да вдигат цената му. За голяма част от населението в Афганистан отглеждането на опиум е единствения начин за препитание.

Според местните хора виновни за заразяването на маковете са американските войници. Най-тежко засегнати са полетата в размирните провинции Хелманд и Кандахар. Ако тези слухове се окажат верни, талибаните могат да се вдигнат на война срещу натовските сили. Това предупреждение дойде от говорителя на афганистанската служба за борба с наркотрафика.

Още преди три години се заговори, че администрацията на президента Джордж Буш разработва програма за унищожаване на насажденията от опиумен мак и кока с гъбична зараза. Шефът на Националната служба на Съединените щати за контрол на наркотиците Джон Уолтърс тогава предупреди, че тази мярка е много драстична и заразата може да не бъде овладяна. Негова е идеята опиумният мак и коката да се унищожават с хербициди. Тази практика е прилагана дълго време в Колумбия. Но самолетите, с които се пръска, много често стават мишена на наркотрафикантите.

В света има 200 хиляди хектара с опиумен мак. 95 процента се намират в Афганистан.