Детски спектакъл набира средства за бездетни семейства

Мисия Варна

16-05-2010, 15:08

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Благотворително представление на спектакъла "Мечо Пух" на Варненската детско-юношеска опера ще събира средства за подпомагане на варненски семейства с репродуктивни проблеми.

Инициативата е на фондация "Искам бебе", каза днес координаторът на неправителствената организация Мариела Хомякова. "Всеки който желае да подпомогне нашата кауза, може да си закупи билет за спектакъла, който ще се състои във ФКЦ на 30 май от 18,30 ч. Билетът за възрастни е 10 лв., а за деца - 5 лв., но ако имате възможност и желание, можете да дадете и повече", допълни Хомякова. Представлението ще бъде предшествано от информационен "Форум за отговорното родителство", който ще събере лекари-специалисти по репродуктивна медицина от клиники във Варна, Шумен и София. Предвижда се с откриването на форума да бъде връчен и приз "Отговорен родител" на майки с бебета тризнаци. Темите, които ще бъдат поставени на обсъждане, засягат профилактиката и лечението на безплодието, сурогатното майчинство, психологическите аспекти на безплодието.

"До момента 68 варненски семейства са потърсили психологическа помощ заради репродуктивни проблеми", посочи психологът на фондация "Искам бебе" Яна Пачолова. Консултациите във фондацията са безплатни, а по желание на семействата могат да се провеждат и индивидуално. Според активистите на фондацията проблемът със сурогатното майчинство трябва да бъде легализиран по законов път, за да не се превръща в нелегален бизнес.