Монитор: ЧЕЗ ни драла с незаконни лихви

Архив Варна

19-05-2010, 04:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Близо две години електроразпределителното дружество ЧЕЗ е събирало незаконно лихви от клиентите си, които са закъснявали с плащането на прогнозните си сметки, пише "Монитор".

Това постанови окончателно петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което на практика беше потвърдено отчасти решение на антимонополната комисия от декември 2008 година. За това и за други нарушения съдът е наложил на ЧЕЗ глоба в размер на общо 250 хил. лв., съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Енергото, което снабдява с ток над 3 млн. потребители в Западна България, въведе тримесечното отчитане на еленергията през май 2008 г. След многобройни жалби от клиенти, че това е довело до драстично увеличаване на сметките им през октомври на същата година, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) постанови засичането на електромерите на по-дълъг период да бъде преустановено. Това обаче стана факт едва през февруари тази година, когато съдът отхвърли всички жалби на ЧЕЗ срещу премахването на тримесечните сметки.

Това означава, че за тези 2 г. ЧЕЗ е събрала стотици хиляди, а дори и милиони от лихви при това абсолютно незаконно, коментираха експерти от енергийния регулатор.