Монитор: Внасят яйца с изтекъл срок на годност

Архив Варна

19-05-2010, 04:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фирми фантоми, които са регистрирани на несъществуващи хора, внасят у нас яйца с изтичащ срок на годност, алармираха вчера от Съюза на птицевъдите в България, пише "Монитор".

През миналата седмица са открити такива доставки, обяви д-р Димитър Белоречков, зам.-председател на съюза. Над 10 млн. яйца от Латвия вече са изтъргувани, стана ясно от неговото изявление. Масовият внос на такива яйца е сринал пазара по Великден и е принудил българските производители да продават стоката си под себестойността й. Механизмът, по който действат недобросъвестните търговци, е добре известен и се прилага и за други храни у нас - внасят се евтини продукти от други страни в общността броени дни преди да изтече срокът им на годност.

Цената в този случай е много под редовната. Стоките се преопаковат и тук им се слага етикет с нова трайност. Въпреки че годността на яйцата е до 28 дни, понякога те се предлагат и два месеца след като са снесени. По същия начин действат недобросъвестни вносители на пилешко месо, каза още Белоречки. Според него целият Европейски съюз е пламнал от инжектирано месо. Не става дума само за пилешки мръвки, със саламура се тъпчат също така телешко и свинско.