След "Мутрите" задържаха "Чиновникът", да се готвят "Акцизите"

Архив Варна

19-05-2010, 07:52

Снимка:

СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР МВР

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След арестите по операция "Мутрите" в Ямбол вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че днес е задържан служител на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Съвместната акция на криминална полиция и Софийска градска прокуратура е кръстена "Чиновникът".

32-годишният Е. И. участвал в манипулирането на конкурси за усвояването на европейски средства по програма "Конкурентноспособност". Естеството на работата му давало възможност да познава алгоритъма за оценка. Той подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проектите. Срещу услугите си естествено получавал имотни облаги. От МВР обясниха, че "Чиновникът" бил разследван 8 месеца. Във връзка с операцията са проверени още 8 адреса в столицата. От кабинета на задържания икономист са иззети компютърни конфигурации и документи. Очаквали се още арести.

В 9 часа тази сутрин стартира и друга операция - "Акцизите". При нея са задържани трима мъже, каза министър Цветанов. Проверяват се производители на алкохол в Пещера, Търговище, Карнобат и в районите на Ямбол и Плевен. Обект на проверките е продажбата на алкохолни напитки от различен вид без бандероли или с неистински такива.