Съдът не върна д-р Уалид на работа

Архив Варна

19-05-2010, 09:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Д-р Уалид Хамад, който бе уволнен за това, че върна жена с родилни болки от болница "Св. Анна" във Варна и тя се сдоби със сина си в домашни условия, няма да бъде възстановен на работа.

Това реши днес състав на Варненския районен съд. Магистратите не се произнесоха относно компетентността на акушер-гинеколога, но основният им мотив за решението беше, че лекарят е с достатъчно опит и стаж, за да прецени възможният риск от връщането на родилката. Заради застрашаването на живота на майката и бебето, магистратите прецениха, че уволнението му е било законосъобразно.

На 20-и юли миналата година варненката Росица Генова беше върната от д-р Уалид с обяснението, че нямало места в родилното отделение и жената роди след няколко часа в дома си, акуширана от съпруга си. След като скандалът гръмна, лекарят беше уволнен дисциплинарно. Лекарската комисия на здравното заведение взе единодушно решение, че с действията си д-р Уалид не е спазил правилата на поведение и е поставил в опасност живота на родилката и на бебето. Освен това, комисията смята, че той е накърнил доброто име и репутацията на болницата.

Самият д-р Уалид твърди, че е действал правилно в случая и затова заведе две дела срещу болницата. Единият му иск е да бъде възстановен на заеманата преди уволнението длъжност, както и да му бъде възстановена  сумата от 3 561 лв., които са обезщетение за това, че останал без работа шест месеца след уволнението.

Второто дело, което д-р Уалид води срещу болницата, е за уронване на авторитета му като специалист. Искът по него е в размер на 15 000 лв.

Според юристи обаче, след като лекарят загуби първото дело, няма шансове да спечели второто. Процесът все още не е приключил, решението на районния съд може да бъде обжалвано пред окръжния.