Утрешни мениджъри на хотели и ресторанти творят в мазе

Новините

19-05-2010, 15:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Мрачно, схлупено подземие на 110-годишна сграда. В хладния полутъмен коридор студенти очакват изпитни оценки по френски език.

"Държавният изпит е в съседство", упътва ме момче, явно от по-долен курс на Колежа по туризъм, сврян от години в помещения, доста далеч от представите за модерна учебна база. Нищо че професионалните бакалаври, които произвежда, са утрешни мениджъри в лъскавия свят на туризма и развлеченията.

Надниквам през вратата, зървам за миг блясъка на петзвезден ресторант и група скупчени около аранжирана маса момчета и момичета, дегизирани като за карнавал. Изчаквам заедно с останалите гости в коридора да дойде изпитната комисия. Провежда се

държавен практически изпит на завършващите задочно обучение по специалността мениджмънт на хотела и ресторанта

Той е последен за 18-те студенти, които вече са положили другите си държавни изпити - писмен по първи и по втори чужд език и комплексен теоретичен по специалността. Подготовката за него обаче е започнала най-малко преди месец. Групата трябва да организира и проведе тематичен коктейл, банкет, обяд, вечеря или прием с придружаваща подходяща развлекателна програма и анимация. Което си е равно на подготовка на истински театрален спектакъл - от идеята през сценария и режисурата до изпълнението на всяка роля с най-добрите костюми, грим и декорация, включително и разгласата за събитието с афиши, покани и плакати.

Темата на "представлението" сега е "Приказката на един венециански карнавал". Изпитът е започнал от сутринта с тест за оценка на познанията по технология на кулинарната продукция, технология на обслужване в хотела, ресторанта и бара.

След това студентите са запретнали ръкави в кухнята

и със закупени от самите тях продукти са приготвили храната, с която ще почерпят изпитващите и гостите си. Менюто е в тон с избраната тема е от средиземноморската кухня и включва салата "Рукета" (салата айсберг, домати, рукола, пармезан и винегрет), топло предястие "Конкиле ал тонно" (суха паста конкиле, риба тон, доматен сос, маслини, лук, чесън и розмарин), филе от сьомга със задушени зеленчуци и фантастичен Паннакота крем от сметана, ягодов конфитюр и лист мента.

Придружени от изпънати като струни момичета с преметнати през ръцете бели кърпи, комисията и гостите заемат местата си около масите, декорирани с жълто-бели покривки, искрящи съдове и лъснати прибори. Пред всеки има меню, визитка и по една ръчно изработена маска -

нали все пак сме на карнавал, и то венециански

Въпреки тръбите, преминаващи ниско под тавана на кабинетите по готварство и сервиране, подземието е светнало празнично с цветя, панделки, балони. Всеки от студентите тук изпълнява определена роля - един играе мениджър, друг - ОТЗ, има барман и сомелиер, които разливат грапа и бяло вино - разбира се, италианско. Отчетливо се открояват сервитьорите, които усмихнати опитват да уловят всяко желание на "клиентите". Макар и с треперещи понякога ръце, защото все пак са на изпит, а тъкмо част от хората, които обслужват отблизо, не само имат опита и знанията да забележат всяка грешчица, но и трябва на финала да ги оценят по сложна точкова система. Групата е излъчила разказвач, който запознава присъстващите с историята и характерните особености на венецианския карнавал. Двама аниматори влизат в ролята на "беден" и "богат" и в танц с истински маски, донесени от Венеция, показват как карнавалът е помагал от времето на зараждането си за заличаване, макар и за кратко, на границата между слоевете на венецианското общество. Заедно с практическите умения и познанията по технологичните дисциплини при този изпит се оценяват и оперативните мениджърски способности. Невидими за публиката, в кухнята продължават да се суетят момичета и момчета в бели престилки - техният труд обаче е по масите и също очаква оценка, както и подборът на музикалния фон, хореографията, облеклото и гримът.

След кафето, поднесено с десерта, пред комисия и гости застават всичките 18 момичета и момчета, подготвили венецианския обяд. Аплодисментите са заслужени, за конкретните оценки ще трябва да почакат -

изпитващите свеждат глави над таблици със сложни критерии, всеки от които носи определени точки

Имам общо 4 завършващи групи, представяте ли са какво ме чака, с усмивка споделя преподавателка, поканена като гост. От любопитство заглеждам вече разлепените в тясното фоайе на колежа афиши. Бъдещите професионални бакалаври канят на ориенталска вечер "1001 нощи", "Нощта на оскарите", Кубинска вечер, руска комедийна вечеря "От Русия с любов", "Еньовден", "На гости в Русия, Украйна и Грузия", Halloween party, "Великден", на "Сватба по нашенски".

Темите на практическия изпит са най-разнообразни, обяснява гл.ас. д-р Генка Рафаилова, ръководител на катедра "Туризъм" - български или чуждестранен национален, религиозен или друг вид празник (Коледа, Гергьовден, Никулден, абитуриентска вечер, детски празник, сватба и др.), тематично парти, карнавал или фиеста, посветени на чуждестранна или българска кухня, традиции и обичаи (коледуване или лазаруване, прием чай, кръщене) или творчески идеи. В някои случаи студентите изнасят част от анимационната програма на чужд език, с който се дипломират.

Не по-малко интригуващи са държавните практически изпити и за останалите специалности в колежа. Завършващите мениджмънт на туризма организират и провеждат маршрутна обиколка на ключова дестинация - например Истанбул, София, Пловдив. По време на пътуването бъдещите мениджъри на пътнически агенции, екскурзоводи и представители на туроператори играят ролите на туристически гидове и организатори на турове и екскурзии, изнасят беседи, предоставят информация, грижат се за пътуващите и отговарят на въпроси на два чужди езика, с които се дипломират, а придружаващите ги преподаватели, включително членове на изпитната комисия, са в ролите на туристи и екскурзианти. В същата маршрутна обиколка участват и завършващите специалност мениджмънт на свободното време, но в качеството на аниматори, организатори и изпълнители на развлекателната програма, като забавляват  или обогатяват познанията на „туристите” с разнообразни игри, скечове, викторини, театрални, музикални, танцови и певчески изпълнения и др.

Тази година колежаните от тази специалност са положили изпит в хотел в Истанбул с анимационно вечерно шоу

Предстои Колежът по туризъм да изпрати своя 46-и випуск - 120 професионални бакалаври по специалностите мениджмънт на туризма, мениджмънт на свободното време и мениджмънт на хотела и ресторанта. Те завършват тригодишен курс на обучение и полагат четири държавни изпита - писмен по първи и по втори чужд език, комплексен теоретичен и комплексен практически по специалността. Наред с основните 2 чужди езика, избрани сред английски, немски, френски или руски, голяма част от колежаните завършват и с усвоен трети чужд език. Тържествената промоция на випуск 2010 на колежа ще се проведе на 4 юни в зала "Рубин" на грандхотел "Димят".

Снимка на цялата група с изпитната комисия и преподаватели по специалността мениджмънт на хотела и ресторанта.