Следят изкъсо дали хотелите регистрират клиентите си

Туризъм

20-05-2010, 13:03

Снимка:

СНИМКА: IMPACTPRESSGROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дали хотелите по Черноморието регистрират клиентите си ще следи изкъсо това лято комисията за защита на потребители.

Това съобщи днес във Варна нейният шеф Дамян Лазаров и разясни причината – ако даден турист не е регистриран в хотела, в който е отседнал, но е подал някаква рекламация, ще му се наложи да доказва със свидетели къде е нощувал. Освен регистрите комисията ще проверява и категоризациите на хотелите. През миналата година е имало фрапиращи случаи с 3 и 4-звездни хотели, в чиито стаи не е имало нито телевизори, нито минибарове. Тоест изисквания необходими за да получат категорията, която рекламират, че притежават.

Според Лазаров през това лято се очаква и проблем с категоризацията на временните обекти. Комисията ще е безкомпромисна към тях, ако се опитват да хитруват и примерно работят с временни удостоверения.
Безопасността на плажовете също е акцент в контролната дейност. Според наредбата за категоризация на плажните ивици се въвежда изискване на всеки подход към тях да има указателни табели с информация дали плажа е охраняем, кой го стопанисва и прочие полезни за туристите неща. На таблата ще бъде изписан и номер за връзка с комисията.

Друг проблем са атрактивните, но измамни оферти за летни почивки в интернет. В тази връзка Лазаров разчита на сигнали от туристическия бранш, от медиите и от самите клиенти за да може да бъде пресечена тази престъпната дейност. За установяването на подобен вид измами комисията работи съвместно със специализираните служби в МВР за борба с организираната престъпност