Обичате ли винилов сладолед?

Варна Лайф

22-05-2010, 13:19

Снимка:

СНИМКИ: ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

(истории между 33 и 45 оборота)

В един зимен, съботен декемврийски следобед, приятели и съмишленици на сдружението за културен мениджмънт „Морско синьо”, сбрани на топло пред камина и питие си мечтаят за настъпващата 2010 г. Един от мечтателите - Добромир Тодоров ( вълшебник на звука и музикалните миксове в БНР- Радио Варна), предлага на членовете на сдружението акция, свързана със слушането на плочи. Винилът се слави с най-доброто качество на звука, а специфичният контакт между грамофонната игличка и виниловия носител сякаш ни връща във времето, когато хората споделяха света по-романтично и сантименталността не бе признак за слабост в душевния профил на съвременника ни.

Речено-сторено. Подходящото място е открито:  ул. „ Цариброд 19”  и гостоприемният домакин Жоро, който е почитател на стилната музика. Жоро притежава достойна за възхищение колекция от шарения свят на блуса. Началото на акцията се разраства в кампания „Да спасим винила”, а отделните вечери се обединяват под кодовото название „Грамофония”. За периода от два месеца „Графомания” събира слушателите на фънк, джаз, българската музика и световния рок. Последната вечер за този месец посветена на рока и личността на Рони Джеймс Дио бе събитие и за любителите на динамичната музика, дошли във Варна от Португалия и Италия. Рокаджийското издание за първи път се огласи и с музикални колекции, различни от позабравения БАЛКАНТОН. Колекционери споделиха своите винили от Източна Германия, Великобритания, Русия.

В „Грамофония” всеки може да постави на малък изпит и своята музикална култура - преди началото на музикалните вечери, водени от Добромир Тодоров, посетителите получават анкета с въпроси. При правилен отговор, отличилите си тръгват със заслужени награди. Вечерите са любопитни и с историите, които притежателите на плочи разказват-това са златни спомени от детството или пък появата на плочите в частна колекция. „ За спомен от кумичката. 3.11. 1974 г.” е надпис, който откривам върху обложката на винил с музика на „Саймън и Гарфанкъл”. Собственикът на този чуден винил, не познава „кумичката”, защото е се е сдобил с дадения артефакт от кофа за смет.

„Грамофония” събира стари плочи, всеки дарител е добре дошъл, като по този начин им подарява живот, а музиката от тях е незабравимо удоволствие. Скречът...също. И както се казва в един уникален хит - „ШОУТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ!”.
{gallery}Afish/2010-05-20-Gramophonia{/gallery}