Студенти проектират изкуствени острови по дубайски тертип

Мисия Варна

25-05-2010, 11:43

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

10 екипа от студенти архитекти и дизайнери се впускат в надпреварва кой ще проектира най-хубавия и рационален изкуствен остров в морето срещу курорта „Св. Св. Константин и Елена".

Това е задачата на международен студентски архитектурен конкурс, който стартира  днес и ще продължи до края на седмицата във варненския туристически комплекс.

Студентите ще работят под ръководството на преподаватели от университетите, в които учат. Според заданието, изкуственият остров трябва да има хотелска и атракционно-развлекателна  структура. Площта му е определена на 20 декара, а формата е по избор на проектантите. Освен това бъдещият остров трябва да разполага с яхтен пристан и да има сухоземна връзка с курорта, чрез продължаване на буната с мост или натрупване на нов провлак между него и сушата. Естествено не е забравен и паркинг за автомобили.

Най-известните изкуствени острови в света са построени в Дубай. Богатото арабско емирство е първенец в изграждането на суша в морето. Популярните изкуствени острови край дубайското крайбрежие са с формата на палми. Има и един, който напълно копира карта на земното кълбо. Любопитно е, че континентите са съставени от отделни острови, които напълно копират формата на държавите по света.

Строителството на изкуствените острови в Дубай е глътнало десетки милиарди долари, стотици милиони кубически метра пясък и милиони тона камъни. Въпреки привличането на едни от най-добрите проектанти и строители в света, в хода на работата се повяват редица неочаквани проблеми. Включително и екологични, тъй като първоначално никой не е преценил как точно изкуствените формирования ще променят равновесието в  биоразнообразието по крайбрежието.

Дали студентите от конкурса в „Св. Константин“ ще се сблъскат с подобни предизвикателства ще стане ясно след края на надпреварата. Най-добрите проекти ще бъдат отличени от жури, съставено от представители на организаторите на конкурса. Това са Свободния университет „Черноризец Храбър", курортния комплекс, община Варна, Съюз на архитектите и Камара на архитектите в България.