Концесионер влага 8 милионa в строителството на паркинг до общината

Мисия Варна

25-05-2010, 13:58

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Близо 8 милиона лева ще вложи софийската фирма „REALIS Construction” в изграждането на паркинг на четири нива до сградата на община Варна.

Съоръжението ще предлага 401 места за паркиране, които са разпределени по 103 в трите подземни нива и 92 паркоместа в едното надземно. Това стана ясно на заседанието на комисията по общинска собственост към местния парламент, която одобри фирмата концесионер. „REALIS Construction” е бил единственият кандидат, явил се на конкурса за концесията, който е отговарял на поставените от община Варна условия.

Паркингът ще осигури и 16 места за автомобили на хора с увреждания. Връзката между етажите ще се осъществява посредством спираловидна рампа, а в пешеходните зони ще има асансьори. Бъдещият паркинг ще работи денонощно. Помиселно е и за месечен абонамент за автомобилите на фирми, чиито офиси са в централната част на града. Става въпрос само за престой от 19 часа вечерта до 7 часа сутринта. Предвидено е концесионната вноска, която фирмата ще плаща на общината, да бъде в размер на 2% от брутните приходи. Сумата обаче не може да е по-малка от 55 000 лева.

Решението, с което се одобрява концесионера ще стане факт, след като бъде гласувано на сесия на общинския съвет. След това кметът Кирил Йорданов разполага с три месеца срок да подпише договора за концесия. Строителството на паркинга трябва да бъде реализирано в рамките на 30 месеца.