На общината й писна да финансира поликлиниките

Мисия Варна

27-05-2010, 14:22

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Приватизация е най-често споменаваната дума напоследък, щом в общинския съвет бъде повдигнат въпроса за финансовото състояние на бившите поликлиники.

Диагностично консултативните центрове (ДКЦ) в града са общо шест и от години те са общински търговски дружества, като акцентът би трябвало да пада на последните две думи. Шестте бивши поликлиники също така са и в преразход. За последните пет години общинският бюджет ги е дотирал с общо 1,7 милиона лева. С тези пари са направени ремонти на сградите и е купувана нова медицинска апаратура. ДКЦ-тата са получили средно между 130 и 260 хиляди лева. Най много пари през годините са давани на поликлиниката в „Чайка“ - над 446 хиляди лева. ДКЦ 1 „Св. Клементина” е дотирана с 262 471 лв.,  ДКЦ II - с 134 570 лв., ДКЦ III – с 246 486 лв., ДКЦ IV – с 367 599 лв., ДКЦ V - с 229 000 лв. Тези данни бяха предоставени от самите поликлиники на общинските съветници от комисията по здравеопазване.

Според местния парламентарист д-р Ивайло Бояджиев, общината е дала два пъти повече пари, отколко лечебниците, които обаче са търговски дружества. Тоест те не би трябвало да разчитат на общинския бюджет. Според лекаря, това означава, че нещо куца в мениджмънта на поликлиниките. Останалите съветници от здравната комисия подкрепиха това мнение. Д-р Ивайло Митковски от ДСБ подчерта, че в условията на криза не би трябвало общината да отпуска средства, а по-скоро трябва да се освободи от тази тежест. Това може да стане чрез приватизация на ДКЦ-тата, смятат местните парламентаристи. Според тях не трябва да се тръгва към продажба на самите сгради, в които са бившите поликлиники, а само да бъде приватизирана здравната дейност, която се развива вътре.

Всички съветници от здравната комисия бяха на мнение, че трябва да се реагира спешно на финансовата нестабилност в лечебниците. За това решиха да обсъдят състоянието на ДКЦ-тата заедно с колегите си от комисията по общинска собственост. Разбира се акцент в дебатите ще са възможностите за тяхната приватизация.
Зам.-кметът по здравеопазването доц. Христо Бозов пък препоръча през есента да се проведе специализирана сесия на общинския съвет, посветена изцяло на проблемите във варненското здравеопазване. Местните парламентаристи прегърнаха радушно подхвърленото предложение.

Тематичната сесия естествено няма да се занимава само с поликлиниките, тъй като проблемите в здравеопазването са много. Най-тревожният е, че все повече лекари-специалисти напускат. Пример за последиците от това е Окръжна болница. Заради липсата на лекари тя в момента е останала без детска и лицево-челюстна хирургия, стана ясно още на заседанието на здравната комисия.