Театралният фестивал в търсене на „по-интензивната реалност”

Архив Варна

27-05-2010, 18:44

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

В годината на своето пълнолетие, 18-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято” предлага амбициозна и стилна селекция на български и чуждестранни театрални заглавия.

Според селекционера на изданието - театроведа Анна Топалджикова, избраните от нея български спектакли съдържат онази реалност, в която актьор и публика споделят интензивно енергията на театъра.

17 български театрални изкушения и девет чуждестранни театрални провокации са предвидени за периода от 31 май до 11 юни, в който  Варна ще се превърне в столица на съвременния, иновативен театрален език.

Акцентите в официалната селекция са: „ Вишнева градина” на Народния театър ”Иван Вазов”- последната изповед на режисьора Крикор Азарян, „Козата или Коя е Силвия?” – едно знаменателно завръщане на родна сцена на актьора Михаил Билалов, „За вредата от тютюна и други шеги”- театър „Сълза и смях” - спектакъл, в който специфичният изказ на режисьора Елена Панайотова ще съчетае словото със страстта по танца като медиатор, „Приятнострашно”- Театър 199 „Валентин Стойчев” е най-успешното родно драматургично явление в работата между висока проба българска драматургия ( Яна Борисова), режисура (Галин Стоев) и актьорско присъствие ( Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Владимир Пенев).

{gallery}Afish/2010-2705-teatar{/gallery}

Част от фестивалните заглавия са опит за интерпретация на драматургични текстове-документ от историческото ни минало като „ Да отвориш рана”- Театър „Българска армия”, „Нирвана”-ДКТ „Константин Величков”- Пазарджик. Театралният фестивал ще ни срещне и с драматургията на настоящия носител на Аскеер в категория  за нов драматургичен  български текст, а именно с „Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов - любопитна постановка на Маргарита Младенова и екипа на Малък градски театър „Зад канала”.

Почитателите на камерните представления ще имат възможност да се докоснат до света на монологичното в три представления „Гълъбът” от Патрик Зюскинд на Народния театър”Иван Вазов” - увлекателен и свеж поглед върху сложния свят на Зюскинд, „ NORDOST” от Торстен Бухщайнер на Младежки театър „Николай Бинев” – талантливото актьорско трио Ангелина Славова, Койна Русева и Искра Донова ни въвеждат в атмосфера, изпълнена с любов и болка, в която истината притежава повече от едно лице, а  „Some  Faves (Някои предпочитания)” на актьорa-оркестър Иво Димчев отново ще подейства като гръмотевица за пуританския дух на варненската публика.

Международната програма е наситена от силни, екзотични и с усета си за актуалност спектакли. Голота, експресия, свобода на театралния език е кодът към режисурата на световноизвестния Ромео Кастелучи и представлението му „Хей, момиче!”. Скандинавска музика и електронен саунд ще огласят спектакъла „Да стигнеш пода с глава” на Компания „Мют”- Копенхаген – Дания. Почитателите на съвременната хореография ще имат възможност да се насладят на „BONET”- Загреб, Хърватска, а гостите от Румъния, Театър „Андрей Муресану”, ще покажат спектакъла на един от най-интересните и млади румънски режисьори Раду Афарим „Лучия се пързаля по леда”. Фестивалът ще отбележи и няколко юбилея-артистите Наум Шопов, Йосиф Сърчаджиев и Румен Цонев ще празнуват своите годишнини заедно с варненската публика.

Подгответе се за фестивални вълнения, страсти и театрално вдъхновение-началото е с „ФАУСТ” и премиерата на театър „Стоян Бъчваров”-Варна.