До последно чакат решение за лотарията с детските градини

Животът

30-05-2010, 19:17

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дали утре в 15 часа в залата "Пленарна" на общината ще има лотария за местата в детските градини май ще стане ясно утре в 15 часа.

Тегленето на номерата на печелившите деца (родители), обявено за 31 май още преди повече от 2 месеца, е под въпрос. През седмицата обаче се чуха слухове за отмяната й, след като общински чиновници изтълкуваха по този начин пътуване на шефа на зам.-кмета по образованието Коста Базитов до столицата.

В остъствието на кмета Кирил Йорданов администрацията се погрижи всичко около предстоящата лотария да остане на ниво слухове и нито един от тях да не бъде нито отхвърлен, нито потвърден независимо от влиянието, което настъпилият хаос оказва върху нервите на хилядите засегнати родители.

Според непотвърдена информация нов законопроект заплашвал процедурата, измислена от варненските общинари за справедливо запълване на недостигащите места в детските градини. Според някои от служителите във високия общински билдинг нововъведенията щели да анулират предстоящото класиране чрез томбола и затова то отпадало, за да няма съдебни дела срещу общината. Според други обаче, промените в закона касаели само въвеждането на задължителна забавачка от 5-годишна възраст, а не от 6, както досега. Първите обаче контрират: Ако всички 5-годишни тръгнат задължително на предучилищна от тази есен, това ще доведе до нова непланирана вълна от хлапета в детските заведения и ще намали рязко броя на групите с 3 и 4-годишните, защото няма да има място за тях.

Самият Базитов прехвърли отговора за запълването на местата в детските градини към времето, когато бъде приет проектозаконът за предучилищните групи. Съдбата на томболата пък остави за деня, когато кметът Йорданов ще се върне на работа след пътуването до Косово. На 24 май той яхна 2200-кубиковия си БМВ „Гранд туризъм“ за хуманитарен мотопоход с моторджиите от „Евробайкър и утре трябва да в кабинета си.

Жребият продължава да е обявен без промяна в сайта на Община Варна редом със списъка на групите в детските градини, според който във всяка от тях има по 2, 3, 4 и максимум 15 места.

Въпреки това истерията на родителите вече е пълна. Форумът на бг мама отваря втора тема около драмата с детските градини във Варна само за 3 седмици в нея са се събрали над 260 мнения, след като в първата, открита на 5 февруари 2010 има 740.

Системата за жребия се въвежда за първи път във Варна за разпределение на местата в детските заведения.

За 406 места в яслените групи във Варна са подадени над 1000 молби. 1861 са местата в детските градини. За тях се борят 2186 кандидати.
На сайта на общината можете да прочетете още, че: "С цел максимална прозрачност при въвеждането на тази нова система беше решено, че самото генериране на числата няма да се извършва от Дирекция Образование - Варна, нейните служители или подизпълнители. Беше разработена връзка към специализирана система за генериране на истински случайните числа. Тази система е създадена и се поддържа от Д-р Мадс Хеър, преподавател към Катедрата за Компютърни Науки и Статистика в колежа Тринити, Дъблин, Ирландия. Системата за случайни числа е сертифициран от незвисими организации и се използва в широк спектър от приложения.

Друга функция на тази система е да пази данните за всички генерирания и да предоставя достъп до тях. За всяко едно случайно число се пази точна дата на генериране, приемът, за който е използвано, както и за кое дете се отнася. Родителите могат да проверят валидността на разпределените им случайни числа след подаване на молба към Дирекция Образование. Числата се съхраняват в продължение на 5 години в защитена база данни.