Бавим се с екооценката на националния план за ВЕИ

Животът

31-05-2010, 08:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министерството на околната среда и водите тепърва ще прави екологична оценка на първия вариант за Национален план за изграждане на ВЕИ.

Това съобщи Нона Караджова, министър на околната среда и водите, която откри четвъртата годишна конференция на в. "Дневник" - "Инвестиции във възобновяеми енергийни източници".


Планът трябваше да е готов до края на юни, след което за екооценката са необходими още най-малко два-три месеца. Срокът до края на юни е по изискване на ЕС. За да бъде спазен той, страната ни ще поиска от Брюксел да разреши планът да бъде внесен без екооценката, а тя да бъде представена по-късно.

"Националният план е основен инструмент за предвидимост на проектите в областта на възобновяемите енергийни източници и се надяваме въпреки политическото забавяне, това да не откаже инвеститорите от техните намерения да влагат парите си тук", каза Караджова.

Именно планът ще обозначи къде точно биха могли да бъдат разположени енергийните паркове. Министърът посъветва бъдещите инвеститори да изчакат изготвянето на плана.

"Искаме да сме сигурни, че проектите са наистина реалистични и са направени на точното място, така че да не хвърляте усилия в обречени проекти, които противоречат на екостандартите", каза Нона Караджова.