10 % от училищните автобуси с нарушения

Животът

31-05-2010, 08:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Повече от 100 училищни автобуса са с нарушения или отклонения от изискванията, сочат резултати от проверка, за която съобщи в понеделник министърът на транспорта Александър Цветков.

Именно с проверки на всички училищни автобуси, които са над 1200 в страната, преди два месеца започна кампанията "Сигурност за нашите деца”.

Направени са предписания до общините и училищата, където са констатирани нарушения и несъответствия. На 109 превозни средства са били съставени актове, като 10 автобуса, превозвали всекидневно деца, са спрени от движение.

Най-тежките и смущаващи нарушения са техническите неизправности, свързани със спирачната и кормилната системи на автомобила, каза министърът. Затова без компромис автобусите бяха спрени от движение, коментира Цветков.

Той добави, че кампанията ще продължи и през следваща учебна година и заяви, че няма да бъдат допуснати отклонения от сигурността на превоза на децата.

Подготвят се нови изисквания, които ще бъдат заложени в наредба 33, която определя специализирания превоз на пътници, каза Анастас Тодоров - заместник-изпълнителен директор на Автомобилна администрация.

В нея ще бъде отделно разписано кой може да вози деца, с какво трябва да ги вози, на какви условия трябва да отговаря, колко годишни трябва да бъдат тези автобуси, както и какъв стаж да имат водачите, колко пъти годишно да бъде проверяван автобусът и др. “Ще повишим сигурността на децата“, коментира Тодоров.