В 15 часа започна лотарията за детските градини

Животът

31-05-2010, 09:22

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес, точно в 15 часа започна лотарията за приема във варненските детски градини.

За да се гарантира максимална прозрачност при въвеждането на новата система, варненските общинари решиха, че самото генериране на числата няма да се извършва от дирекция Образование, нейните служители или подизпълнители. За целта е разработена връзка към специализирана система за генериране на истински случайните числа. Тази система е създадена и поддържана от Мадс Хеър, преподавател към катедрата за компютърни науки и статистика в колежа Тринити, Дъблин, Ирландия. Системата се използва за широк кръг приложения и се намира на защитен отдалечен сървър. Това обясниха от Община Варна, за да няма спекулации с лотарийния принцип.

Новата система позволява на родителите да подават документите си в една детска градина, заявявайки до 4 желания наведнъж. За да може тя да бъде реализирана, отпадна поредният номер на заявленията. Той беше причината родителите да пазят ред денонощно преди деня за подаване на документите, за да осигурят по-добра позиция за децата. Сега на мястото на поредния номер е въведен случаен.

Другата функция на тази система е да пази данните за всички генерирания и да предоставя достъп до тях. За всяко едно случайно число се пази точна дата на генериране, приемът, за който е използвано, както и за кое дете се отнася. Родителите могат да проверят валидността на разпределените им случайни числа след подаване на молба към Дирекция Образование. Числата се съхраняват в продължение на 5 години в защитена база данни.

Днес от 15 часа ще бъде направена демонстрация на новата система. Лотарията ще се проведе в зала ”Пленарна” на община Варна. Подробна информация ще има и на сайта www.gradini-varna.com.

Системата за жребия се въвежда за първи път във Варна за разпределение на местата в детските заведения. За 406 места в яслените групи във Варна са подадени над 1000 молби. 1861 са местата в детските градини. За тях се борят 2186 кандидати.