Варненските абитуриенти - отличници по пътищата

Животът

31-05-2010, 10:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нито един автомобил с абитуриент не е сниман от системата за видеонаблюдение в нарушение на Закона за движение по пътищата във Варна.

Това обявиха официално от пътна полиция и от дирекцията на МВР в морския град. Което означава, че камерите не работят, или по-голямата част от варненци са слепи. Но това е официалната статистика.

Преди няколко дни столичната полиция обяви, че в София са засечени стотици абитуриенти в нарушение и в момента се подготвят "честитките" за глобите на шофьорите им. А във Варна зрелостниците явно са отличници. Според полицаите край морето нито един от тях не се е показвал до кръста през прозорец на возилото, през шибидаха на автомобила и не се е возил прав в кабриото. Това твърдение на униформените е повече от интересно, защото лично аз със собствените си очи видях не един и два подобни автомобила из града и по пътя към Златните. Но щом полицията казва, че няма нарушители, значи няма.

Служителите на НАП обаче не са толкова любезни, колкото служителите на реда. Те погнаха да проверяват туроператорски фирми и заведения, в които се провеждат абитуриентски балове и традиционните за края на май срещи на випуски. Проверките установили, че туроператорските фирми не са допуснали норушения. Ресторантьорите обаче масово пробвали да укриват обороти. От 15 проверени заведения са съставени 12 акта за неспазване на  Наредбата за  регистриране и отчитане на продажби чрез фискални устройства – неиздаване на касов бон, казаха от НАП Варна. Оттам припомнят, че сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават в териториалната дирекция и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.