Червен съветник се жалва от кмета в прокуратурата

Мисия Варна

31-05-2010, 11:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Разпределението на общинските бюджетни средства за култура отново влезе в центъра на задочна разправия между местния парламентарист от БСП Панко Анчев и кмета Кирил Йорданов.

Червеният съветнк, който е шеф на комисията по култура, е недоволен от кметска заповед, с която е направено ново разпределение на бюджетните средства. Анчев дори смята да сезира прокуратурата заради въпросното преразпределение.
Според бесепаря, с кметската заповед е променено съдържанието на бюджетно перо, в което има 1,8 милиона лева за фестивали, творчески проекти, градски празници и други. Преразпределението на средствата е осигурило 20 000 лева за регатата „Тол шипс“. В същото време парите за поетичният фестивал „Славянска прегръдка“, който беше уважен от президента Георги Първанов, са били намалени на половина – от 20 на 10 хил. лв. С около 1500 лева били увеличени парите за финансиране на творчески проекти. 30 000 лева обаче са отнети от проект „Музика“.

Според Анчев това е недопустимо, тъй като кметът нарушава решение на общинския съвет, с което за определени бюджетните разходи за култура. Кирил Йорданов преразпределял парите без изобщо да е обжалвал решението на съвета и дори без го да информира за направените промени. Според шефа на бюджетната комисия към местни парламент д-р Янко Станев, кметът има правомощия да прави тези корекции вътре в програмата за финансиране. Особено при спешни нужди, какъвто бе случая с регатата „Тол шипс“. Според Станев най-вероятно именно ветроходното събитие и съпътстващите го културни и спортни прояви, са наложили преразпределението на средствата.

Както ВарнаУтре информира, Панко Анчев в най-скоро време ще се раздели с председателския пост на комисията по култура. Това ще стане, ако се реализира намерението на ГЕРБ тя да бъде обединена в една комисии с тази по образование и за неин председател на бъде избран доц. Константин Трошев.