Родители се притесняват чиновниците да не подменят резултатите от томболата

Мисия Варна

31-05-2010, 14:33

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Много страсти и най-вече съмнение породи тегленето на томболата, чрез която беше решено кои деца ще влязат в детските ясли и градини и кои ще останат извън тях.

Томболата беше проведена днес следобед в зала „Пленарна“ в сградата на общината. Резултатите вече са публикувани в интернет на www.gradini-varna.com и там родителите, подали документи, могат да проверят дали детето им е прието или не.

Около стотина родители, предимно майки, бяха дошли, за да наблюдават наживо тегленето на томболата. Оказа се, че няма какво толкова да видят, тъй като програмата сама генерира случайни номера. Тоест нямаше никакво въртене, джуркане и прочие познати ТОТО похвати, каквито родителите явно очакваха. Това породи и съмнения дали някой не е манипулирал предварително данните в компютъра и сега просто да стават свидетели на тяхното узаконяване.

Софтуерните специалисти увериха, че това е невъзможно, тъй като всичко се случва в реално време пред погледите на дошлите в зала „Пленарна“. „Идеята ни е да видите, че всичко се прави сега и пред вас“, подчерта зам.-кметът по образованието Коста Базитов, който беше нещо като водещ на томболата. Родителите питаха защо е избран точно този програмен продукт и как компютърджиите ще им докажат, че програмата наистина в момента разбърква номерата на децата и решава кои влизат и кои не в забавачките.

Последва отговор, от който почти никой нищо не разбра. Причината бе в техническите термини, но специалистите твърдяха, че няма как да ги избегнат. Най-грубо казано, от думите им стана ясно, че е избрана тази програма, защото е нещо като игра на случайни числа. Отчитайки смущенията на радиочестотите в атмосферата, програмата генерира числа, между които няма абсолютно никаква математическа зависимост. Програмата не е измислена от тях, а е лицензирана преди 12 години и има широко приложение в целия свят.

„Не разбираме какво стана. Нямаше никакво въртене на номера, имена... За какво сме тук тогава? Тия списъци можеше да ги видим разлепени после в детските градини или в интернет. Нищо не видяхме! Само едни номера и числа на екрана... можеше да превъртите целия списък“, негодуваха родителите в залата. В крайна сметка стана ясно, че родителите имат вяра на софтуера и компютърджиите, но не и на Базитов и неговите подчинени общински служители. Конкретните съмнения бяха, че след томболата нищо не пречи на чиновниците да подменят сега генерираните от компютъра резултати с някакви други.

Базитов реши проблема бързо: резултатите от „джуркането“ се разпечатваха веднага. Той покани един от най-буйните татковци да дойде и да се разпише върху всеки един от листите, които излизаха от принтера. И обяви, че това са официалните резултати. От тук нататък те ще бъдат само принтирани и на всички ще се вижда подписът на родителя, за да няма съмнения за манипулации.   
{gallery}Story/2010-05-31-Qsli-detskigradini{/gallery}
Както ВарнаУтре информира, „Прием 2010“ е първият по новата процедура с томболата. Новата система позволява на родителите да подават документите си в една детска градина, но едновременно с това да поискат място в 4 забавачки наведнъж. Целта на въвеждането й бе да се премахне продължителното чакане по опашки за родителите. В предни години то продължаваше с денонощия, като баби и дядовци, майки и татковци, а понякога и цялата рода се сменяха, докато им дойде редът да вземат заветното по-предно номерче, което осигуряваше прием в градина или ясла за детето им. Сега на мястото на поредния номер се въведе случаен.

Общият брой на подадените молби за прием в забавачките е 2 176, уточни Коста Базитов. Приетите деца са 1 890. За яслените групи има подадени 1 576 заявления, а свободните места са 1 128. Това означава, че около 300 хлапета няма да могат да влязат в градина. За яслите днес бяха класирани първите 650 деца, които ще посещават групите в обединените детски заведения.

Зам.- кметът уточни още, че проблемът с недостига на места ще се реши с построяването на още няколко градини. Няма никакъв шанс да обещая, че това ще се случи през септември, категоричен беше Базитов. Родители, чиито деца остават извън градините и яслите, пък поискаха общината да им плаща субсидия, равна на размера на сумата, която дава за всяко дете, ходещо в общинска забавачка. Идеята е да се осигури равнопоставеност между всички деца. Зам.-кметът обаче подчерта, че по закон общината няма задължение да осигури места за всички деца на 100%.