Да докоснеш спомена за света

Архив Варна

01-06-2010, 17:59

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

На 2 юни МТФ „Варненско лято” 2010 предлага два спектакъла, които макар и коренно различни като тематика и техника на театралния език, се пресичат в опита да въодушевляват техните създатели,

а вероятно крайният резултат от срещата им с публиката ще настрои сетивата ни към размисъл.

Родното предложение е на Театър Българска Армия, който почти в цялото си актьорско воинство ще ни запознае с една от първите пиеси на носителя на Аскеер за българска драматургия от 2005 Боян Папазов. Неговата пиеса „Да отвориш рана” до този момент е имала само една режисьорска интерпретация през 1978 г. Тогава постановката е дело на един от най-безкомпромисните в творчеството си  режисьори Пантелей Пантелеев - спектакълът е свален от сцената на театър „София”, поради уронващи престижа на историческата фактология причини. Инакомислието в представянето на оценките за Априлското въстание е страшеният дразнител за официалната управленческа доктрина. След повече от три десетилетия повторната среща на този текст с публиката е под диригентската палка на режисьора Иван Добчев. Как Добчев и екипът от актьори съумяват да надскочат историческия отзвук и да изследват „робския синдром, каляван пет века” варненската публика ще има възможността да разбере на Основна сцена ( 2, 3 юни).

„Да докоснеш пода с глава” е спектакъл на Компания „Мют” - Копенхаген, Дания.

Двамата хореографи Якоб Стейдж и Каспер Равнхой, подкрепяни от група талантливи последователи ни въвеждат в разнообразни танцови форми, в които акробатиката, експресията на физическия театър, в съчетание със специфични етно и електронни композиции с оригинален авторски почерк (музиката е на групата „ Valrаvn”) ще впечатлят търсачите на силни усещания, за които човешкото тяло е вселена от безкрайни възможности. От датата на създаването си през 1999 г, Компания „Мют” е осъществила множество турнета в: САЩ, Ирландия, Сирия, Египет, Франция, Русия и др.

Спомени за личностите от съвременната история на българското изкуство (литература, кино и театър) ще преминат като романтично споделяне с варненската публика чрез две срещи. Първата с начален час 16.00 е с автора на книгата „Невъзможни портрети” Антоанета Бачурова (сценарист на поредицата „ Умно село” - БНТ). Втората среща е с неотразимия актьор Йосиф Сърчаджиев - мястото е ДТ „Стоян Бъчваров”, фоайе – първи балкон, 2 юни, входът е свободен.