Президентът пита: Ще помага ли ЦРУ на Борисов?

Новините

02-06-2010, 10:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентската администрация и депутати от БСП поискаха поотделно от премиера да отговори на въпрос обсъждана ли е темата за евентуален политически проект на президента Георги Първанов по време на разговорите му с шефа на ЦРУ Леон Панета на 27 май т.г.

От президентството са изпратили в понеделник писмо с въпроса и все още няма отговор, каза прессекретарят на президента Бойка Башлиева, цитирана от „Дневник”. От президентството са изразили недоумение, че вътрешнополитически въпрос се обсъжда на среща от такъв формат.

Повод за епистоларната форма с въпроси е информация на вестник "Труд" за визитата на Панета. В публикацията се казва, че "по време на срещата е станало дума и за политическия проект на президента Георги Първанов". Посочва се и още: "Директорът на службата по събиране на тайна информация в ЦРУ - Майкъл Сълик, директно заявил на Борисов: "Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго (в смисъл като политическа конфигурация - б. р.) е опасно в този момент."

Писмото е изпратено от шефа на кабинета на президента - ген. Никола Колев до шефа на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова. Въпросът в него е, дали темата наистина е била дискутирана на срещата между Бойко Борисов и Леон Панета и ако това е истина, дали е било посочено, че политически проект все още няма, пише в днешния си брой вестник "24 часа".

По същата тема днес двамата соцдепутати Румен Петков и Петър Курумбашев, позовавайки се на същата статия, внесоха в парламента актуален въпрос към премиера Бойко Борисов.

"Ако е коментиран този въпрос, в какъв контекст е станало това? Коректна ли е така поднесената информация, от която става ясно, че шефът на ЦРУ е информиран или е проявил интерес от т.нар. "политически проект Първанов"?", пише във въпроса.