15 000 лв. парична гаранция за Николай Цонев

Архив Варна

02-06-2010, 11:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

15 000 лв. парична гаранция определи за свободата на бившия военен министър Николай Цонев Софийски градски съд.

Другият обвиняем с бившия министър - съдията от същия съд Петър Сантиров, трябва да плати 10 000 лв. гаранция. Последната дума обаче имат магистратите от апелативния съд.

Двамата бяха задържани заедно с бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов за участие в схема за подкуп. Според обвинението подкупът бил, за да се "оправи" делото за злоупотреби срещу бившия военен министър.

Пред съда днес Сантиров заяви, че не от Ал Кайда, не е осъждан и няма опасност да се укрие. По думите му става въпрос за целенасочена кампания срещу него, а целта била да се арестува съдия от СГС. Според адвокатът на Цонев пък държавното обвинение прилагало доказателствата по разследването избирателно. Самият Цонев заяви, че едва вчера е бил разпитван като свидетел в НСС по делото, за решаването на което се смята, че е дал подкуп.

Прокуратурата посочи, че все още има предпоставки да бъде приложена най-тежката мярка „задържане под стража" за двамата подсъдими. Според обвинителите има реална опасност подсъдимите да извършват други престъпления. От там допълниха, че срещу Цонев има четири недовършени наказателни производства, като някои от тях са в съдебна фаза. Няма и медицинска пречка той да бъде оставен за постоянно в ареста. Магистратите обаче прецениха, че паричната гаранция е достатъчна като мярка за неотклонение.