Станишев "хвали" правителството пред чужди посланици

Архив Варна

02-06-2010, 12:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Отраженията на икономическата криза в България и мерките, които правителство предприема във финансовата, социалната, здравната сфера, е обсъждал лидерът на БСП Сергей Станишев с трима посланици.

Таря Лайтиайнен - извънреден и пълномощен посланик на Република Финландия у нас, Коре Ерхард Янсон - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Дания, и Пол Бейер - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Швеция, били запознати с антикризисните мерки на правителството и ефекта, който те оказват върху българското общество, съобщиха от пресцентъра на БСП. Сергей Станишев заявил, че за първи път от кризисната 1996 г. се прави актуализация на бюджет, което е ясен сигнал за неефективната финансова, икономическа и социална политика на правителството. Лидерът на БСП посочил, че правителството планира увеличаване на бюджетния дефицит до 5% в края на годината,  при положение че редица европейски страни предприемат мерки за свиване на дефицитите.  Той подчертал, че управляващите планират фискалният резерв да падне от 8,2 на 4,5 млрд. лв. - нивото, от което предишното правителство стартира през 2005 г. Посланиците поставили и въпроса доколко е реална хипотезата за ново споразумение с МВФ.

Гостите проявили интерес към степента на усвояемост на средства по европейски фондове и програми. Лидерът на червените заявил със съжаление, че България е паднала от 14-о на 26-о място по темп на усвояване на парите по оперативните програми. Според Станишев намаляването на преките чуждестранни инвестиции 20 пъти и изтеглянето на чуждестранните инвеститори от България в размер на 168 млн. евро само за март е сигнал за нарушено доверие към България като инвестиционна дестинация.

В отговор на желанието на посланиците да бъдат запознати с борбата срещу организираната престъпност и корупцията, която правителството води, Сергей Станишев припомнил коментарите на чужди издания, че България върви към полицейска държава с доминираща роля на МВР и на вътрешния министър, с оказване на натиск и опити за кадруване в съдебната система.