Разследват шефа на ДНСК, толерирал незаконни строежи

Новините

02-06-2010, 13:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Началникът на ДНСК Иван Симидчиев  ще бъде разследван за одобрението и пускането в експлоатация на незаконни строежи.

Ако се установят нарушения, ще бъде отстранен, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев, цитиран от Mediapool. Министърът обеща проверка по всички сигнали от екоорганизации за толериране на незаконни строежи в защитени зони, по които има и приложени доказателства.

Коалицията "За да остане природа в България” призовава министър Росен Плевнелиев да сложи край на порочната практика Дирекцията за национален строителен контрол да защитава изграждането на обекти в защитените територии на България. Става въпрос за строежи без извършени задължителните по закон екологични оценки и оценки за въздействие върху околната среда и заради които има наказателни процедури срещу България на Европейската комисия.

Последният сигнал е за скандалния отказ на ДНСК да издаде заповед за събаряне на незаконния комплекс "Златна перла" в Природен парк "Странджа" въпреки решенията по казуса на Върховния административен съд. Събарянето там беше блокирано от писмо на Симидчиев. От екокоалицията преди ден настояха регионалното министерство да потърси отговорност на Симидчиев не само заради "Златна перла", но и заради одобрението на лифта над Благоевград в курорта "Бодрост-Картала".
За него министърът на околната среда и водите Нона Караджова уведомила Симидчиев, че лифтът е построен без ОВОС и в нарушение на три български закона. Другият незаконен обект, одобрен от Симидчиев, е лифтът до Седемте рилски езера.

Плевнелиев отрече да се стигне до полицейщина, тъй като Симидчиев не криел факти, включително и за "Златна перла". „Едно негативно решение може да се коригира, но ако системно са допускани грешки, ще се вземат съответните мерки. Ще проверим сигналите и ще излезем със становище", каза Плевнелиев.
В момента функциите на Симидчиев, който е в отпуска,се изпълняват от заместника му Георги Даракчиев.