"Гълъбът" от Патрик Зюскинд – една театрална поема за Мъжа и Жената

Архив Варна

03-06-2010, 08:55

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

"Прекарвам по-голяма част от живота си в стаи, които непрекъснато се смаляват и на мен ми става все по-трудно да ги напускам.

Надявам се един ден да намеря стая, която да е толкова малка, че да ме обгърне така, че при напускането й сама да ме вземе със себе си.” Тази мисъл на Зюскинд сякаш обобщава творчеството и ексцентричността на автора на романа "Парфюмът - историята на един убиец". Едноактната му драма от 1980 г. „Контрабасът” е най-играната немскоезична пиеса през последните две десетилетия.  През 1987 г. Зюскинд пише новелата си „Гълъбът”, в която с точния разрез на хирург ни сблъсква с комплексите на съвременния човек. Всичко започва с обикновена утрин, в която един гълъб съвсем случайно пикира до една врата... Кацането се превръща в смъртна заплаха за скромен служител - охранител на банка...

Народният театър „Иван Вазов” ни представя за първи път театралната версия на режисьора Десислава Шпатова върху новелата на Зюскинд. Спектакълът „ Гълъбът” е  приключение, гръм, екзотична война на световете между Той и Тя. Спектакълът е опит от монологичния разказ на Той да се въведе още един персонаж - ЖЕНАТА. Великолепният дует Владимир Пенев и Снежина Петрова с много изобретателност ни представят липсващото цяло в комуникацията между двата пола. „Гълъбът” е като връхлитащ ураган, в който половете постоянно променят позицията си на доминанти.

В началото „Гълъбът” започва като една шега, в която Той споделя пред своя психотерапевт - публиката, своя проблем.  Сред публиката има необичаен зрител... Зрителят нахлува в пространството на Той и досущ като онзи терорист ГЪЛЪБЪТ всява хаос в подредения кротък бит на Мъжът.

Винаги  ми е допадала силната симбиоза в работата на Десислава Шпатова и актьорите Владимир Пенев и Снежина Петрова. Те се познават в детайли и почти са стигнали онзи статус, в който четат творческите си намерения чрез поглед, телепатически и по вълшебен начин телата им обземат сценичното пространство. В този спектакъл актьорите ни предлагат параметрите на един бит, който е като продължение на новелата на Зюскинд. От малките етюди, посветени на взаимоотношенията между хората, в контекста на един нетеатрален текст се е постигнала театрална среда - различна, увлекателна и с качествено чувство за хумор, което напоследък е дефицит в българските постановки.

„Гълъбът е всичко. Гълъбът е нищо”, споделя Десислава Шпатова в програмата на спектакъла. Гълъбът е една кулинарна носталгия (рецептите се осъществяват наживо) по изгубения Рай, тогава, когато Той и Тя не знаеха за греха, любовта и самотата. „Гълъбът” ви очаква на 3 юни, Художествена галрия-Варна, МТФ „Варненско лято”2010 г.