12 деца от Могилино ще живеят във Владиславово

Мисия Варна

03-06-2010, 12:01

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Седем деца от печално-известния дом в Могилино вече са настанени в Центъра за настаняване от семеен тип на деца с увреждания, който отвори врати днес във Варна. В новия им дом в квартал Владиславово има място за още 5 деца.

Къщата в крайния варненски квартал предоставя алтернативна социална услуга, в която малка група деца живеят в среда, близка до домашната - те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала.

Всяко дете, което живее там, е уникално и неповторимо и ще му се предоставят благоприятни възможности за развитие, според индивидуалните му потребности, обещават психолозите.

{gallery}Story/2010-06-03-Dom-Mogilino{/gallery}

Луксозният център във Варна се простира на 336 кв. м. Двуетажната сграда разполага с напълно оборудвана кухня, обзаведен хол, спални с по две легла, бани и тоалетни и, разбира се, асансьор, защото много от децата са обзездвижени.

УНИЦЕФ, с подкрепата на bTV, инвестира 400 хил. лв. в строителството на малката къща във варненския район "Вл. Варненчик", която е 4-та в България, построена за децата от дома в с. Могилино.

Община Варна е дарила още 100 хил. лева за дома, който е първият в страната, построен в рамките на града, подчерта днес кметът Кирил Йорданов. Той благодари на УНИЦЕФ, не само за финансовата помощ, а и за моралната подкрепа за изпълнението на този проект, посветен на грижата за деца и обеща да развива подобни социални услуги в общината.

Хората, които ще работят тук, ще изпълняват истински човешки подвиг, каза Йорданов.

Досега от безвъзмездната помощ, дарена от УНИЦЕФ, са усвоени 370 хил. лв. С тях са извършени строително-ремонтни дейности, купени са мебели, оборудване и асансьор, адаптирани за деца с увреждания.

Много фирми и частни лица са дарили обзавеждане, техника, рампи и т.н.

Допълнителни средства са инвестирани в обучението на полагащия грижи за децата персонал, чиито общ брой в малката къща е 10.

В дома могат да живеят 12 деца. Къщата е в непосредствена близост до здравни, социални и образователни услуги, което ще допринесе за интеграцията на децата.

Кампанията за закриване на дома в с. Могилино "Св. Петка" и поетапното настаняване на децата в центрове в цялата страна, където за тях ще бъдат осигурени специални грижи, стартира в началото на 2008 г. Това се случи, след излъчването на британския документален филм "Изоставените деца на България" по Би Би Си, който показа окаяното положение в дома за деца и млади хора с умствена изостаналост в с. Могилино.

bTV започна кампанията с предаването "Великолепната шесторка", приходите от което бяха дaрени за финансиране на проекта, а българското правителство, подкрепено от УНИЦЕФ, разработи план за действие за закриване на дома в Могилино и настаняването на децата и младежите в домове, в които те да получат достоен живот и индивидуални грижи.

Общо шест "Малки къщи" се изграждат за децата и младежите от Могилино, който бе официално закрит през октомври 2009 г.

Устойчивостта на проекта се гарантира чрез промяна в законодателството и осигуряване на държавен бюджет, който да финансира създадениете услуги.

До момента бяха открити три къщи - две край Русе и една край Тетевен. През юни предстои откриването на къщата в Две Могили, а до края  на годината и в София.

Домът във Варна беше осветен от Варненския и великопреславски митрополит Кирил. На тържеството присъстваха дарители, общественици и районни кметове.

Г-жа Таня Радoчай - представител на УНИЦЕФ за България, благодари на българите, че са отворили не само сърцата, а и портфейлите си за тези деца. "Това е велик ден, защото отваряме тази красива къща за деца с увреждания, които са страдали много в досегашния си живот", каза тя.

Радoчай сподели още, че децата, които ще живеят във Варна, досега са живели в подобен дом в Русе и за 2 години подобрението им е голямо. Тя изрази надеждата си, че децата с увреждания, които се раждат сега, ще получат необходимите грижи и шанс за достоен живот.