Гражданско общество в действие: Общински емисари във форумите

Животът

04-06-2010, 10:51

Снимка:

СНИМКА: IMPACTPRESSGROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общински служител, представящ се като "programista" обикаля форумите в Интернет и обяснява на недоволните родители за томболата, с която бяха отсявани децата за забавачките във Варна.

В един от най-големите родителски форуми "programista" се е регистрирал още в сряда вечерта. Избрал си е изображение на герой от манга анимация.

Първото  му включване е провокирано от дебат за номерата на приетите деца. Според родителите на останалите под чертата малчугани, "в т.нар. случайно генерирани номера за томболата се наблюдава следната закономерност: всички числа са четирицифрени, като първите цифри са от 0 до 9. Всички "приети " числа обаче започват с най-голямата цифра, обикновено 9 (има градини, в които започват от 8 ). Със слизане надолу по списъка началната цифра преминава през 8,7,6 и т.н., докато свършат местата. Следват резервите, при които тази закономерност продължава и така всъщност деца с начална цифра 0 или 1 винаги са от последните резерви и никога не са сред приетите".

Отговорът на общинския емисар е: "Ако малко помислите върху информацията, която сте видели, щяхте да се досетите, че случайните числа играят роля в образуването на т. нар. "бал", и списъците са подредени по този бал. Също е предварително известно, че случайните числа играят най-малка роля в този "бал" и затова не следват строга низходяща последователност, а се влияят от предимства".

Родител: Цялото това изказване ми се струва пълно с противоречия и вместо да разяснява, даже поражда нови въпроси.
1. Какъв е този бал? Бал не е ли нещо, образувано възоснова на оценки по различни критерии и служи за класиране, но не са ли всички деца ( с изключение на тези с предимства) абсолютно равнопоставени и съответно НЕ се нуждаят от какъвто и да е бал, за да бъдат класирани? Нали затова е томбола?
2. В първото изречение пише, че, цитирам : случайните числа играят роля в образуването на бал , а във второто пише почти обратното.
3. Как да не следват строга низходяща последователност, като се вижда тъкмо обратното.
4. "Влияят се от предимства" - от какви предимства? Нали затова са наречени случайно генерирани числа? Хората с предимства са си отделна категория. Аз коментирам тези без предимства, било то приети или резерви.

"programista": "Бал" е условно название, което ползвах. Както ви е известно, предимствата (от 1-во до 10-то както са описани в правилника) носят, ами... "предимство" на детето. То се приема преди децата без предимства. Дете с 2 и повече предимства е пред тези с 1 и т.н. При равни предимства (или когато децата нямат предимства) се подреждат по случайно число.

Родител: Излизат резултатите. Моето дете го няма никъде. Отиваме до общината, оттам ни пращат в детската градина където сме подавали документи, директорката казва, че ще провери и ще се обади. Не се обажда и цял ден не си вдига телефона. След обед на 1-ви проверявам и О! ЧУДО! шейсет и незнам коя си резерва в едната градина. В списъците на другите градини - пак нищо! След два часа се появява и в проверката на заявление, че сме резерва, но само за една градина. И така през няколко часа се появяваме и на другите места все шейсети някоя резерва между едни и същи деца. Какво ли значи това, а?

"programista": Списъците на децата бяха изпринтирани на място в общината на 31-ви. Същите тези списъци са окачени по детските градини - ако имате съмнения, проверете ги.

Родител: Да, но аз имам разпечатка и запис на страницата от 31 юни в 17 ч. от сайта, както и от 1 юни в 12 ч. и 20 ч. - неизвестно защо има промени в нашия пореден номер (резерва сме, естествено) в три от желанията ни... А там все си стои часът - един и същ...

На многобройните въпроси как ще се класират резервите "programista" отговаря: Подредбата съответства на реда на прием. Първа резерва значи точно това - първа резерва. Ако едно прието дете не се запише за срока на приема, или се откаже от мястото си в детската градина поради каквито и да е съображения, то губи мястото си и следващото дете в списъка (първата резерва) автоматично бива прието. Веднъж прието дете по този начин отпада като резерва в другите градини където кандидатства, така че резервите на до 3-те други градини ще мръднат с 1 нагоре.
Това, което описах, важи за периода на един прием. Ако бъде пуснат нов прием, се генерират нови случайни числа за всички кандидатстващи деца.

Томбола няма да има до завършване на срока на настоящият прием. За градини с резерви важи редът на резервите. Томбола може да бъде обявена от Дирекция Образование за градини с незапълнени места (Аспарухово) след като завърши периодът на записване за текущият прием.
Томболата вече е разиграна, номерата са изтеглени. Не могат да се теглят стотици деца всеки път когато се осовободи едно място. За времето на един прием се тегли единствено число на дете, децата се подреждат и след това биват приемани по ред при осовобождаване на място. Затова и са резерви. След приключване на записването по текущия прием, при останали незапълнени места в градини, Дирекция Образование може по своя дискресия да нареди провеждането на втора томбола за тези незапълнени места. Това, пак повтарям, е след приключване на срокът за записване, който тече в момента, и само за градини без заети места. За всяка градина, където има чакащи резерви очевидно всички места вече са заети, и може да бъде освободено място само, ако дете се откаже или не се запише в срока на прием (в който случай влиза следващото дете по ред, първата резерва).

В отговор на други обвинения за грешки в методиката на томболата "programista" признава:
Единственият "бъг" беше фигурирането на близнаци в 2 градини, който беше изчистен още на 31-ви вечерта, списъците се обновиха на 1-ви автоматично. Тези списъци (на www.gradini-varna.com) представляват точното състояние на информацията в регистъра. Те се обновяват сами по време на работните часове на делничните дни.

От тук нататък няма да отговарям на мнения за "има други бъгове". Ако имате съмнения за подобно нещо подайте официална жалба в Общината и ще получите отговор по официалният канал.

При едно от последните си включвания общинският човек обяснява:
Не са ни казвали да пишем по форумите, това беше мое лично решение. Видях, че има неясноти и реших да обясня каквото мога.

Няколко форума отразяват "горещата" за Варна тема. Сред основните оплаквания на родителите също е и фактът, че в градини с обявени 20 места в група на финала се оказват приети над 30.

Други предлагат конкретни решения: общината да си вземе отдадена под наем бивша детска градина или "да се съберем и да потърсим някакво решение на проблема с неприетите деца. Аз не съм съгласен да плащам данъци на община Варна, а никой да не го е грижа за моето дете! Не знам дали е възможно, но ми се струва възможно, например, във всяка група на всяка ДГ да вземат още по 1-2 деца и така ще се приемат поне още 60-80 деца. Не знам, но като цяло ми се струва безумно да оставят децата ни без да им е осигурено каквато и да е възможност да ходят на ДГ! Имам и други идеи като например да се изключват децата, които не ходят на ясли просто защото на майките им така им е скимнало! Дъщеря ми е в детска ясла и имам известни наблюдения, предполагам, че същото се случва и в детските градини!"

Други пък са успели да се сържат с общински служители и бързат да споделят: "Днес в 12.00 Иванова (нач.отдел) ме увери, че на 9 юни отново ще се "тегли томбола" за всяко евентуално освободено место, т.е. отново системата щяла да ги избере" и "Ако и мен са ме излъгали в Общината, аз също лъжа:
1. Догодина няма да има привилегия "работещи в системата..."
2. За всяко свободно место - отново "томбола" (помолиха ме да не използвам тази дума, но...)
3. За незаетите до този момент свободни места в Аспарухово -  щели да публикуват бланка за допълнително заявление... и пак "томбола".
И още: "След разговор с Общината от буквално преди малко, отговора беше, че на 9.06., когато е приключило записването по настоящия прием, ще бъдат обявени свободните незаети места (такива се очертават само в Аспарухово), щели да публикуват някакъв формуляр който да се попълни от неприетите деца (родители в случая) и да има втора "томбола".
Вероятно знаете, че на ул."Цар Симеон I" се преустройва домът на една лекарка, която го е дарила за детско заведение на Общината. Там трябва да се приемат 2 групи, но дали ще са от I-ва група не се знае. Освен това пак според общинските служители заради кризата плановете въпросната сграда да се преустрои може да не се осъществят до края на тази година".

Междувременно родителите ползват Интернет и за размени. Приети в една детска градина търсят мераклии за смяна с място в друга: Приети сме в "Приказка", но предпочитам "Пламъче". Ако има желаещи, моля пишете ми.
и още: "Ако някой иска място в ДГ "МИР" да ми пише. Става въпрос за замяна за Слънчева дъга или Ян Бибиян".

Молим родителите, които разпознаят свои мнения тук, да ни извинят за воайорството. Уверяваме ви, че не страдаме от болно любопитство. "Вирусът", който ни мори, е, че не се научихме да не се учудваме и да се примиряваме с факта, че едни и същи проблеми в този град и в тази държава само се посочват, шумно се обсъждат и не се решават. Най-лесно е да се каже - няма пари. По-лесно от това е само да хвърлиш вината върху медиите. Ето какво четем в сайта на дирекция "Образование" на Общината: "Смущава фактът, че някои представители на медиите поставят акцент не върху позитивните и иновационни моменти, а върху факта, че за пореден път остават деца извън детските заведения. Смущаващ, защото предварително за всички бе ясно, че броят на местата (въпреки интензивното строителство на детски градини във Варна) е по-малък от броя на родените деца през 2007 и 2008 г.

Това, че въпреки многократно обясняваната методика на приема в сайта на дирекция "Образование", в различни медии, както и на 31.05., някои родители са очаквали "джуркане" на имената на децата или че не са разбрали детайли от приложената система, може да бъде обобщено само като поредна проява на недоверие към институциите - недоверие, типично за нас, българите, което ни подрежда на едно от последните места в европейски социологически проучвания".

Господа чиновници, медиите пишат за това, от което се вълнуват хората. Сега, след като ваш човек беше засечен из форумите, вече дори пред себе си не можете да се оправдавате, че това не ви е било известно.