Руските туристи ще получават визи за 10 дни

Туризъм

04-06-2010, 12:09

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Визите за организирани туристи от Русия ще се издават в срок до 10 календарни дни след постъпване на необходимите документи в консулската служба или в изнесения визов център, съобщиха от МВнР.

Досега срокът бе от 10 до 30 дни. През април отпадна възможността да бъдат подавани документи за визи онлайн през системата e-visa. Руските туроператори трябваше да ги носят на хартиен носител в изнесения визов център, управляван от индийската компания VFS Services, където цената за подаване на документите скочи от 12 на 20 евро.

Визовите облекчения се прилагат от 18 май, а графикът за предварително записване за подаване на заявленията започва да се изготвя от 15 юни 2010 г.
Спешните мерки на българското външно министерство сега идват в отговор на критиките на туристическия бранш.

Безплатни визи ще се издават на широк кръг лица, например участващи в международни младежки спортни мероприятия, културни и творчески дейности, на ученици, студенти и др.

Многократна виза със срок на валидност до 1 година ще се издава на лица, които през предходната година са получили поне една виза, използвали са я по законосъобразен начин, отговарят на изискванията за надеждност и са доказали необходимост от чести или редовни пътувания.

Многократна виза със срок на валидност най-малко 2 и най-много 5 години се издава на лица, попадащи в горната категория, при условие, че през предходните 2 години са ползвали едногодишна многократна виза по законосъобразен начин и ако основанията за искане на многократна виза не са отпаднали.

"Визовите центрове и договорът за външно обслужване на приемането на заявления за визи на територията на Руската федерация с фирмата VFS Services LLC ще се използват като основен механизъм за приемане и обработка на заявленията за визи, връщане на готовите документи и всички останали поддържащи дейности", се посочва още в съобщението на МВнР.

Ще бъде осигурявана и възможността за приемане в консулската служба към посолството в Москва на документи за виза на граждани, записани чрез система за предварителен запис. Там, без предварителен запис, ще се подават и документи за визи тип "Д".

Консулската служба при посолството в Москва през периода от 1 юли до 15 септември т.г. ще приема дневно до 500 заявления за визи от акредитирани туроператори. Подаването на данните ще става единствено чрез системата "Е-виза" на интернет-страницата на Министерството на външните работи на адрес https://www.bgvisa.eu/ един ден преди предаването на паспортите.

В случай на прекъснат достъп до интернет страницата данните от визовия формуляр ще се приемат на преносим външен носител.
Консулските служби ще получат и подкрепления от командировани служители на министерството или от наети местни лица за периода от 1 юли до 15 септември.

От външно отчитат още, че само за един ден, 31 май, в Консулската служба в Москва са издадени 4554 визи на руски граждани, което е "безпрецедентен брой издадени от службата визи за един ден, откакто е въведен визов режим за граждани на РФ".
Общият ръст на издадените визи за периода януари – юни 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година е36 %.