Руснаци: Визите са архаизъм

Туризъм

07-06-2010, 12:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

През интернет човек може да бъде проверен буквално за секунди, затова във века на информационните технологии визата изглажда архаично.

Това твърди зам.-шефът на фракцията "Справедлива Русия" в руската Дума Михаил Емелянов, цитиран от информационни агенции във връзка със съобщението за облекчаване на визовия режим за туристите от Русия, Молдова, Украйна и Беларус, планиращи почивка в България. "Европа, както и преди, не желае да се интегрира с нас. Мотивират се с незаконното влизане на лица от трети страни през Русия в ЕС. Но има дълбока политическа причина - ние сме прекалено голяма страна... За да станем обаче по-интересни за европейците, трябва да повишим стандарта си на живот", разсъждава Емелянов.

Въпросът за облекчаване на визовия режим и дори за отмяна на визите бе сред основните, обсъждани на срещата Русия - ЕС, която се проведе миналата седмица в Ростов на Дон. Междувременно българският външен министър Николай Младенов обяви облекченията за получаване на български визи за четирите страни, от които очакваме увеличение на туристопотока с около 30%. Той влиза в сила от 15 юни и предвижда визите за организирани туристи да се издават в срок до 10 календарни дни след подаването на необходимите документи в консулската служба или изнесените визови центрове. Досега срокът беше от 10 до 30 дни. За ученици, спортисти и културни дейци, посещаващи България с цел участие в международни спортни, културни и творчески събития, ще се оформят безплатни визи. Ще се издават и многократни визи - едногодишни за хора, които са получили поне една българска виза през миналата година, използвали са я по законен начин, отговарят на изискванията за надеждност и са доказали необходимостта от чести пътувания до България, както и със срок от 2 до 5 години за туристи, използвали в предходните 2 години многократна едногодишна виза.

Стойността на българската виза за гражданите на Беларус е 60 евро, за деца от 6 до 12 години - 35 евро, за децата под 6 години се издава безплатно.