Спада доверието в управляващите

Архив Варна

08-06-2010, 10:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Електоралната подкрепа за ГЕРБ за последните 4 месеца спада от 39% до 30%, а на лидера й Бойко Борисов - от 51% до 40%.

Това е пряк резултат от нарастващата критичност към работата на правителството, а оттам се отразява пряко и върху доверието към управляващата партия и лидера й Бойко Борисов. Това каза на пресконференция Геновева Петрова, политолог и изпълнителен директор на "Алфа Рисърч", цитирана от Агенция „Фокус”. Данните са от национално представително проучване за периода 28 май – 3 юни сред 1200 пълнолетни българи от цялата страна, проведено по метода на пряко стандартизирано интервю.

ГЕРБ губи най-много от социалния слой на икономически активни хора в градовете, чиито бизнес развитие и жизнен стандарт зависят от обещаното, но непостигнато от сегашното правителство. 73% от гражданите смятат, че правителството трябва да търси съдействие за излизане от кризата и че няма да се справи само. Партията губи значителна част от привържениците си в по-големите градски центрове, икономически активното население – спад от 46 % на 34%, високообразованите - спад от 40% на 32%, частния бизнес - спад от 48% на 32%.

Към момента нито една политическа сила не успява да акумулира в своя полза засилващата се критика към начина на управление. Расте групата на негласуващите, която стига до 39%. Рейтингът на държавния глава продължава тенденцията на спад и доверието в него се понижава от 44% през февруари до 34% през май. Засилената публична активност и дискусиите около евентуалния му политически проект не му носят позитиви в настоящата ситуация.

Подкрепата за основната опозиционна партия се стабилизира около 12%, но отливът на доверие от лидера Сергей Станишев продължава. За последните четири месеца той губи 4% подкрепа и в началото на юни одобрение към него заявяват 10% от избирателите. Продължава тенденцията на отлив на доверие към "Атака". В началото на юни готовност да гласуват за тази партия заявяват 2,3%, а одобрението за Волен Сидеров спада до 6%.

Синята коалиция е единствената политическа сила, която запазва електоралното си влияние и дори успява леко да подобри позициите си. Сините печелят част от симпатизантите, които са оттеглили подкрепата си за ГЕРБ. В резултат потенциалът им в началото на юни достига 4,3%. Въпреки противоречивото отношение на сините избиратели към правителството съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров също добавят одобрение през последните четири месеца и доверието към тях достига 9%.

Изводът на агенцията е,че като цяло ГЕРБ успява запазва позициите си на лидер в електоралните предпочитания на избирателите. При едни хипотетични избори обаче възможностите на Бойко Борисов за самостоятелно съставяне на правителство се стесняват.