Всеки с униформа ще разследва престъпления

Архив Варна

08-06-2010, 11:11

Снимка:

СНИМКА: IMPACTPRESSGROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Всеки, който е назначен като полицай, може да събира доказателства, да извършва претърсване, изземване, разпит на свидетели.

Отделно ще може да извършва и всички следствени действия, които са възложени от прокурор, следовател или дознател. Вече няма да е задължително само дознател да посещава местопрестъплението и да се чака по няколко часа той да направи най-елементарен оглед или да разпита пострадалия".

Това заяви във Варна зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той е в морската столица заради семинар, свързан с промените в НПК, които касаят именно правомощията на униформените.

По данни на Вучков до влизането в сила на промените в НПК на 28-и май щатните разследващи полицаи са били само 2000, а разследваните от тях дела - 213 000. Затова промените били наложителни. Освен това чрез тях родното производство се приближавало вече до европейското. "Тук не става дума за самоцелно увеличаване на техните правомощия, а за част от полицейската работа. Доказателствата трябва да послужат на прокурора пред съда", обясни зам.-министърът.

Във Варна се оказа, че новият модел вече работи.

"Прокурори от районна прокуратура Варна вече обучиха полицейските служители на място в районните управления във връзка с промените. Във Варна разполагахме със 138 щатни разследващи полицаи. А след промените неотложни действия по разследването ще могат да извършват около 600 служители с висше образование, без младши служители на първо време", поясни директорът на ОДП Варна комисар Димитър Димитров.

Той допълни още, че активният туристически сезон вече е подсигурен. В морската столица са пристигнали коминадированите от вътрешността на страната полицаи, а десетте служители на жандармерията вече са разпределени. Допълните полицейски сили са разпределени по курортните комплекси.