Странни открития на спътник на Сатурн дават надежди за извънземен живот

Архив Варна

08-06-2010, 11:22

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Нови открития събудиха много ентусиазъм, около възможността за живот на спътника на Сатурн - Титан, предава АП.

Все пак учените се притесняват, че откритията им може да нямат нищо общо с извънземните.

Цялото вълнение се дължи на анализа на химическите данни, доставени от космическия кораб на НАСА "Касини-Хюйгенс". Според тях водородът, излизащ от атмосферата на Титан изчезва на повърхността на естествения спътник.

Според астробиологът Крис Маккей от изследователския център на НАСА „Амес” това може да е знак, че водородът се консумира от живи същества. „Това може би е знак, че водородът се консумира от нещо живо на Титан, по същия начин, както хората консумират кислорода”, смята Маккей.

Друго проучване, изследващо въглеводородите върху повърхността на Титан, установява липса на ацетилен, който може да бъде консумиран като храна от живота, който би трябвало да използва течен метан, вместо течна вода, за да живее.

„Ако тези знаци се окажат признак на живот, би било двойно вълнуващо, защото би означавало, че там има живот, абсолютно независим от водата, нещо, което на нашата планета не съществува”, смята Маккей.

Все пак НАСА предупреждава, че извънземни може въобще да не са замесени.

„Изследователският консерватизъм е на мнение, че извънземният живот трябва да е последното предположение”, казва Марк Алън, изследовател от астробиологичния екип на НАСА, изследващ Титан. „Имаме много работа – първо трябва да изключим всички не-биологични варианти, а те са стотици. Много по-вероятно е химичен процес да обяснява тези резултати”, допълва Алън.

Засега, базираните на метан форми на живот са само спекулативни.

Маккей предлага набор от необходимите условия за този вид организми на Титан още през 2005 година.

Учените все още не са открили такава форма на живот, въпреки че има течни микроби на водна основа на Земята, които живеят чрез метан, или да го произвеждат като отпадъчен продукт.

Температурата на Титан е около –179 ºС, което означава, че всеки жив организъм трябва да използва течна субстанция, като междинна, за да съществува. Водата не би могла да бъда подобна основа, защото е в замръзнало състояние на повърхността на Титан.

Списъкът с възможни течни „кандидати” е много къс – течен метан и сродните му молекули, като стан. Предишни изследвания дават информация, че на Титан има езера от течен метан.

Изчезващ водород?

„Касини” установява липса на водород, което означава, че може да съществува, но не доказва съществуването на същества, базирани на метан, предупреждава Дарел Стобъл, един от учените, работещи с „Касини” и интердисциплинарен изследовател в университета „Джон Хопкинс” в Балтимор, Мериленд. Стобъл е автор на книга за водорода.

Стобъл е изследвал плътността на водорода в различните части на атмосферата и на повърхността на Титан. Предишни теории на учени прогнозират, че водородните молекули, продукт на пречупването на ултравиолетовите слънчеви лъчи в горните слоеве на атмосферата, трябва да се разпределят равномерно във всички атмосферни слоеве.
Според компютърните симулации на Стобъл водородът би трябвало да се стича към повърхността със скорост от около 10 000 трилиона молекули в секунда.

„Представете си маркуч, който разсипва водород върху спътника. Водородът обаче изчезва, когато стигне до повърхността”, каза Стобъл. „Не очаквах такъв резултат, тъй като молекулярният водород е химически инертен в атмосферата, много лек и обикновено се задържа на повърхността. За да изчезне, трябва да отплава към горната част на атмосферата и така да „избяга””


Шансът водородът да се задържа в пещера, или подземно пространство на Титан е минимален.

Непознат минерал обаче може да се действа като катализатор на повърхността на Титан и да конвертира водородните молекули и ацетилен в метан.

Консумиран ацетилен?


Учените са очаквали взаимодействието на Слънцето с химикалите в атмосферата да произвежда ацетилен, който да пада надолу към повърхността на Титан.

Но снимките, идентифициращи въглеводородите на Титан, изпратени от „Касини”, не констатират съществуването на ацетилен на повърхността.

Вместо извънземен живот на Титан, според Алън вероятно слънчевата светлина, или космически лъчи, превръщат ацетилена от състояние на ледени аерозоли в атмосферата в по-сложни молекули, които падат на повърхността, без свойства на ацетилен.

В допълнение, „Касини” свидетелства за липса на воден лед на повърхността на Титан, но за наличие на бензен и друг все още неидентифицирани материали, който прилича на органично съединение.


Спекулации за живот

„Всички тези изводи са спекулации по мое мнение", казва Алън.

"Тук става дума за липса на доказателства, а не за наличието им - липсват водород и ацетилен - и има много процеси, които не са свързани с живот, които могат да обяснят как те са изчезнали.", смята Алън.


Тези констатации са "все още е далеч от доказателства за живот”, каза Маккей. "Но може и да се окажат нещо много интересно”.