Губим руски туристи заради авиационни неуредици

Туризъм

09-06-2010, 11:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нерешен проблем между авиационните власти на Русия и България поставя под съмнение почивката у нас на хиляди руски туристи.

Според Руския съюз на туристическата индустрия руските власти не дават необходимото разрешение за полетите на българската компания "България Ер" между Новосибирск и морските летища Варна и Бургас. От руското Министерство на транспорта твърдят, че Новосибирск отсъства от предварително подадения маршрутен списък на "България Ер". Промяната в маршрутната таблица по протокола на междуправителственото съглашение за въздушните връзки между България и Русия трябва да се съгласува в рамките на допълнителни преговори, каквито обаче тази година не са провеждани. В съглашението като превозвач от българска страна е посочена "България Ер", а от руска - авиокомпанията  S7 ("Сибир).

България е подала още на 12 април всички необходими документи за добавяне на Новосибирск в маршрутната таблица, твърди Любомир Панковски, член на ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции и обслужващ туроператор. По думите му първият полет е планиран за 10 юни и само от неговия провал ще бъдат засегнати около 200 туристи. Под въпрос е обаче и реализирането на цялата лятна програма за полети, която обхваща между 1500 и 2500 туристи.
Очаква се решение на проблема да се намери в разговори между представители на нашето транспортно министерство с посланика на Русия у нас. Писмо в подкрепа на искането за допълване на маршрутната таблица е изпратил до руския транспортен министър Игор Левитин и губернаторът на Новосибирска област Виктор Толоконски.

От Руския съюз на туристическата индустрия се опасяват, че ако полетите от Новосибирск се провалят, България може да предприеме ответни мерки и да оттегли разрешенията за полети, издадени на руски авиокомпании. Това ще застраши почивката на над 200 000 руски туристи по Българското Черноморие.