Задължителна забавачка за петгодишните от есента

Животът

09-06-2010, 12:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Петгодишните хлапета тръгват задължително на предучилищна от тази есен.

Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов. Промените в закона за народната просвета отговаряли и на европейаските изисквания.
Промените в закона задължават общините да осигурят условия за задължителната подготовка на 5-годишните деца в училищата и детските градини, като им се дава едногодишен гратисен период. Едно от задълженията на местната власт ще бъде и осигуряването на безплатен транспорт за малчуганите, на които им се налага да пътуват до друго населено място, в което се намира детското заведение, обясни министърът. За целта имало отпуснати 9 млн. лв. Той обаче не успя да даде ясен отговор на най-важния въпрос - как може да бъде спазен този закон в столицата, или във Варна, където проблемът с детските градини е огромен, няма места за много от децата, а в някои от училищата няма условия за разкриване на нови паралелки.

“Варна може да осигури места за всички 5-годишни в подготвителна група, ако това нещо се приеме със закон“, коментира преди няколко дни зам.-кметът по образованието в морския град Коста Базитов.