Погват нелегалните таксита

Туризъм

09-06-2010, 14:15

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Масирани проверки за залавяне на нелегални таксиметрови автомобили предприемат транспортното министерство и ИА "Автомобилна администрация".

В акциите ще се включват и представители на МВР, Националната агенция за приходите и общините. Ще се проверяват предимно невралгични места като гари, летища, болници, търговски центрове в различни населени места, обясниха от транспортното ведомство. Акциите са част от мерките за борба със сивата икономика в автомобилния сектор, разпоредени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

В София днес са проверени 53 таксиметрови автомобила, инспекторите на ДАИ са съставили 14 акта. Шофьорите на три от такситата успели да се укрият, но возилата им били репатрирани с "паяк". Те ще чакат в областната дирекция на ДАИ и когато собствениците ги потърсят, ще им бъдат съставени актове. При проверката били констатирани голям брой документни нарушения. Много от шофьорите карали таксита без свидетелство за правоуправление или с изтекъл срок на предишен акт, други не били преминали годишен технически преглед, трети не издавали фактури при извършването на превоза.

От началото на годината до момента инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” са извършили 22 459 проверки на таксита. За нарушения са съставени 1333 акта и 1131 наказателни постановления на стойност 361 386 лева. Служителите на агенцията са заловили 37 нелегални таксиметрови автомобили, които временно са спрени от движение. Водачите им не притежавали необходимото разрешително за извършване на таксиметрова дейност. Общо за страната наложените наказания временно спиране от движение са 63.