Кметство не може да прибере 23 000 лв. от наеми

Мисия Варна

09-06-2010, 14:27

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Наематели заборчлели с над 23 000 лв. на район "Приморски", но нямало да могат да издължат с нужните суми.

С молба въпросът да бъде разрешен от районното кметство са изпратили преписките към социалната комисия към Общинския съвет в община Варна. 26 от наемателите, които дължат над 7000 лв. от наеми вече са напуснали общинските жилища.

В момента срещу тях текат процедури за принудително събиране на дължимите суми, но това на практика почти било невъзможно, защото повечето били с незнаен адрес, а други живеели в нищета. Други 13 души още живеели в домове, дадени от районното кметство, но вече дължали над 15 000 лв., които едва ли щели да дадат. Молбата на районната администрация за опрощаване на дълговете на бедните варненци бе отвхърлена от общинските съветници от социалната комисия. Тяхната презумпция бе, че въпросът е от компетенцията на районното кметство.

Повече от две трети от предвидените 100 000 лв. за отпускане на социални помощи за крайно бедни варненци вече са раздадени. "Около 48 000 са раздадените до момента пари, а на това заседание удовлетворихме деветдесет и няколко молби за около 28 000 лв.", каза по време на заседанието председателят на комисията по социални дейности Анна Радева.